Gebeurtenis

Opgraving Koningin Elisabethlaan

landschappelijk bodemonderzoek, palynologisch onderzoek, radiokoolstofdatering, zaden- en vruchtenonderzoek, archeologische opgravingen
ID
1081863
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081863

Beschrijving

Het onderzoeksgebied is ca 564 m2 groot en situeert zich ten noordoosten van de middeleeuwse kern van Nieuwpoort. Het gebied was tot voor kort bebouwd en deels onderkelderd, maar de diepere archeologische niveaus bleken bewaard. Het onderzoek bestond in een eerste fase uit een werfopvolging van het plaatsen van een keermuur, waarbij een strook van drie meter brede strook rondom het studiegebied werd afgegraven. Na het plaatsen van de keermuur kon ook het middendeel van het studiegebied vlakdekkend worden onderzocht tot op verstoringsdiepte. Er werden in totaal vier vlakken aangelegd.

Er werden C14-analyses uitgevoerd en een sedimentologisch onderzoek. De pollen- en macrostalen werden niet verder geanalyseerd.

Auteurs: De Decker, Sam
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: Defrancq J. & Vanhoutte C. 2023: Archeologische opgraving Verslag van resultaten Eindverslag Nieuwpoort Koningin Elisabethlaan 1 (Prov. West-Vlaanderen), Ingelmunster.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Koningin Elisabethlaan 1 (Nieuwpoort)
Naar aanleiding van een nieuw appartementsgebouw werd aan de Koningin Elisabethlaan een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd, gevolgd door een opgraving.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Koningin Elisabethlaan [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081863 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.