Gebeurtenis

Archeologische opgravingen Beekstraat

in-situbehoud, materiaalstudie, metaaldetectie, controle van werken, archeologische opgravingen
ID
1081750
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081750

Beschrijving

In de winter van 2020/2021 werd aan de Beekstraat in Turnhout, op het terrein van het Sint-Jozefcollege, een archeologische werfbegeleiding uitgevoerd. Aanleiding was de renovatie van een deel van de bestaande schoolgebouwen en sloop van een aantal andere met het oog op het bouwen van nieuwe schoolgebouwen. Ook de verhardingen van de binnenplaats werden volledig opgebroken. Het onderzoeksgebied ligt deels in de archeologische zone van Turnhout. Omdat het terrein al gedurende eeuwen bebouwd bleek te zijn, wat afgeleid kon worden uit de historische kaarten, werd onmiddellijk overgegaan tot een vlakdekkende werfbegeleiding waarbij tot een bepaalde diepte is opgegraven. De dieper liggende archeologische resten konden in situ bewaard blijven. De werken moesten inpandig worden uitgevoerd. In totaal zijn 8 werkputten onderzocht met een gezamenlijke oppervlakte van circa 550 m2.

Auteurs: Heirbaut, Elly; Coremans, Liesbeth; Jennes, Niels
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: LARes bvba

Bronnen

Bron: Heirbaut E., Coremans L. & Jennes N. 2023: Onderzoek aan de Beekstraat in Turnhout, LAReS-Monografie 8, Halle-Zoersel.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Beekstraat 5-9, Kwakkelstraat (Turnhout)
De werfbegeleiding aan de Beekstraat heeft talrijke 19de-eeuwse funderingen en vloeren aan het licht gebracht die in verband staan met de daar gevestigde Bewaarschool.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgravingen Beekstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081750 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.