Gebeurtenis

Opgraving Abdij Van Park - Oostvleugel - lift

metaaldetectie, fysisch-antropologisch onderzoek, radiokoolstofdatering, archeologische opgravingen
ID
1081671
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081671

Beschrijving

Bij geplande bouwwerkzaamheden aan de abdij werd voorzien in een nieuwe lift en vluchtweg en een ondergrondse ruimte voor sanitair. Om deze lift en vluchtweg zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de bestaande abdijbebouwing werden deze gepland ter hoogte van muuropeningen in de oostvleugel van de abdij. Dit is op dezelfde plaats als de nu verdwenen zuidelijke transkapellen van de kerk.

In juni en juli 2018 werd een archeologische opgraving uitgevoerd binnen het abdijdomein van de abdij van Park. Deze opgraving vond plaats ten zuiden van de abdijkerk en ten oosten van de oostvleugel van het claustrum. Er werd 66m2 onderzocht.

De doelstelling van het onderzoek was om de resten van de transkapellen en ander bodemarchief in kaart te brengen. Op basis van deze gegevens kon dan geëvalueerd worden of in situ bewaring van deze resten mogelijk is door het wijzigen van de oriëntatie van de ondergrondse ruimte en/of
integratie van archeologische resten in de nieuw te bouwen ruimte. Delen die niet in situ bewaard kunnen worden, werden aansluitend archeologisch onderzocht en verwijderd.

Auteurs: Van Ransbeeck, Lisa
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Stad Leuven

Bronnen

Bron: VAN RANSBEECK L. 2023: Leuven Abdij van Park, Oostvleugel - Lift. Verslag van resultaten opgraving, Leuven.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Abdij van Park (Leuven)
Bij de opgraving met complexe stratigrafie werden twee vlakken aangelegd. In het eerste vlak, zo’n 60 cm onder maaiveld werden een bakstenen fundering en enkele begravingen aangetroffen. In het tweede vlak, zo’n 80 à 100cm onder maaiveld werden duidelijk afgelijnde grafkuilen geregistreerd. In totaal werden 20 begravingen onderzocht.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Abdij Van Park - Oostvleugel - lift [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081671 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.