Gebeurtenis

Vooronderzoek tuinen Abdij van Vlierbeek

geofysisch onderzoek, opgravingen vanuit wetenschappelijke vraagstelling
ID
1081608
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081608

Beschrijving

Geofysisch onderzoek

Er werden twee onderzoekstechnieken toegepast tijdens het geofysische luik van dit onderzoek, met name elektromagnetische inductie (EMI) en grondradar (ground penetrating radar of GPR).

Proefsleuven

In totaal werd 151 m2 (tuin)archeologisch onderzocht. De locatie van de 13 proefputten was gebaseerd op een combinatie van factoren. Enerzijds waren er de onderzoeksvragen uit het oorspronkelijke dossier wetenschappelijke vraagstelling, maar die konden aangevuld worden met nieuwe openstaande vragen op basis van de resultaten van het bureauonderzoek en van het geofysische onderzoek. Bovendien waren er een aantal zones waar reeds voorafgaand werkzaamheden gepland waren, die ook nader onderzocht dienden te worden. Niet alle proefputten hadden dus een louter tuinarcheologische inslag.

Het veldwerk werd uitgevoerd in verschillende fasen, daarbij inspelend op het voortschrijdend onderzoek uit de bureaustudie en de geofysische resultaten. In fase 1A werden proefputten WP1-6 gedocumenteerd tussen 15 tot 27 oktober 2020. In deze periode werd ook ter plaatse de Fieldschool van de KU Leuven Onderzoeksgroep Archeologie georganiseerd (19-23 oktober 2020).

Tijdens fase 1B werden WP7 en WP8 gedocumenteerd op 11 november 2020. In fase 2, na het afronden en rapporteren van alle geofysische onderzoek, werden de overige proefputten aangelegd (WP 7B en WP9-13) tussen 24 en 26 februari 2021. Daarna volgde nog een terreininspectie op 1 maart 2021.

Auteurs: Claeys, Johan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Archeoworks

Bronnen

Bron: CLAEYS J. 2023: Archeologisch proefputtenonderzoek met wetenschappelijke vraagstellingen Leuven – Abdij van Vlierbeek. Eindverslag, Archeoworks, Leuven.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Abdij Vlierbeek (Leuven)
In functie van de opmaak van een beheersplan vond een archeologisch vooronderzoek plaats. Om te vermijden dat bij toekomstige werken tuinarcheologisch erfgoed vernietigd zal worden én om een historisch correcte tuinaanleg mogelijk te maken, diende een tuinarcheologisch onderzoek uitgevoerd worden in de verschillende tuinen binnen het ommuurde abdijdomein.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek tuinen Abdij van Vlierbeek [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081608 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.