Gebeurtenis

Materiaalstudie Oudsbergen

materiaalstudie
ID
1081509
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081509

Beschrijving

Gedurende de veldkartering van 1984-1985 zijn de gemeente Oudsbergen en omliggende gebieden intensief onderzocht. Het aangetroffen aardewerk uit de ijzertijd en de Romeinse tijd is onderzocht in het kader van een studie naar de evolutie van het bewoningspatroon rond de gemeente Oudsbergen gedurende de ijzertijd en de Romeinse tijd. Naast aardewerk zijn ook een aantal metaaldetectievondsten onderzocht.

IJzertijd aardewerk: 823 scherven aangetroffen afkomstig van 28 verschillende percelen. Er konden geen individuen aan de scherven worden toegewezen. Datering: Het grootste deel van het aardewerk is waarschijnlijk te plaatsen is in de vroege ijzertijd, voor de midden ijzertijd zou er veel minder aardewerk zijn, met vervolgens weer een toename tijdens de late ijzertijd.

Romeins aardewerk: 112 scherven gedetermineerd afkomstig van13 percelen; geen individuen toegewezen. Het gaat om oxiderend gebakken aardewerk (84 scherven), gereduceerd gebakken aardewerk (12 scherven), mortaria (6 scherven), dolia (9 scherven) en 1 scherf terra sigillata. Het gaat onder meer om opslagwaar, kookwaar en tafelwaar. Datering: De dateringen zijn allemaal te plaatsen in de 1ste of 2de eeuw n.Chr.

Op basis van de materiaalstudie en een verdere analyse van de inhoud van meldingen zoals beschreven in de CAI en relevante literatuur is geconcludeerd dat het huidige beeld van het Maas, Demer, Schelde gebied met een demografische groei tijdens de vroege ijzertijd en de vroeg-Romeinse tijd en een regressie rond 300 n.Chr. overeenkomt met het onderzoeksgebied van deze studie.

Auteurs: de Jager, Manon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: RADEMAKERS E., 2023: De evolutie van het bewoningspatroon rond de gemeente Oudsbergen gedurende de ijzertijd en de Romeinse tijd [Masterscriptie]. KULeuven.
Type: literatuur
Datum:


Relaties

Is gerelateerd aan


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Gruitrode (Oudsbergen)
Celtic Field structuren onder bos en grasland. Deze in grasland zijn veel minder duidelijk zichtbaar op het DHM.


Gruitrode (Oudsbergen)
Vrij groot complex van Celtic Field structuren onder bos. De wallen zijn goed en scherp afgelijnd zichtbaar op het DHM. De diamter van de ZW-NO gerichte akkers schommelt tussen ca. 30 en ca. 40m.


Gruitrode (Oudsbergen)
Groot Celtic Field complex onder bos, met vrij scherp afgelijnde Celtic Field structuren, zuidwest-noordoost georiƫnteerd. In de akkerlanden rondom zijn eveneens nog vaag Celtic Field structuren zichtbaar. Het sluit aan het complex ten zuiden- zuidwesten (Gruitroderbos 6).


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Materiaalstudie Oudsbergen [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081509 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.