Gebeurtenis

Opgraving Koolstraat

radiokoolstofdatering, dendrochronologisch onderzoek, fysisch-antropologisch onderzoek, materiaalstudie, archeologische opgravingen
ID
1081458
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081458

Beschrijving

De resultaten zijn het gevolg van een vlakdekkende opgraving na een positief vooronderzoek door middel van proefsleuven op het terrein. Hierbij werd een oppervlakte van ca. 3369 m2 van het totale projectgebied onderzocht.

Voor het aangetroffen urnengrafveld uit de late bronstijd werden drie graven onderworpen aan een 14C-onderzoek. Twintig crematiegraven werden geselecteerd en onderworpen aan een eerste fysisch antropologisch basisonderzoek om de mogelijkheden voor eventueel vervolgonderzoek te evalueren. Tevens werd een eerste analyse doorgevoerd van de urnen en bijgaven.

Met betrekking tot de sporen uit de volle tot late middeleeuwen werd een aangetroffen waterput onderworpen aan een dendrochronologische datering en werden er stalen genomen voor eventueel bijkomend 14C-onderzoek en de studie van macroresten.

Auteurs: Moens, Jan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: Bruggeman J., Reyns N. & Pijpelink A. 2023: Eindverslag archeologische opgraving Berlare-Koolstraat, Rapporten All-Archeo bv 1303, Bornem.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Koolstraat 25 (Berlare)
In het kader van de realisatie van een verkaveling werd een archeologisch vooronderzoek met proefsleuven en boringen uitgevoerd. Dit leverde bewoningssporen op uit de middeleeuwen en een crematiegraf dat op basis van de eerste bevindingen in de ijzertijd werd gedateerd. Het vervolgonderzoek door middel van een vlakdekkende opgraving leverde een meerperiodenvindplaats op met sporen en vondsten uit de metaaltijden, de Romeinse periode, middeleeuwen, nieuwe en nieuwste tijd.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Koolstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081458 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.