Gebeurtenis

Archeologische opgravingen Zegeplein 12

archeozoölogisch onderzoek, fysico-chemische en biochemische analytische methoden, radiokoolstofdatering, metaaldetectie, vlakdekkende opgravingen, materiaalstudie, archeologische opgravingen
ID
1081436
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081436

Beschrijving

Het archeologisch onderzoek aan het Zegeplein vond plaats in het kader van de nieuwbouw van café 'De Zwarte Ruiter'. Het onderzoeksgebied had een oppervlakte van ongeveer 2323m2, waarvan ongeveer 1766m2 bedreigd werd door de geplande werken. Het onderzoek is uitgevoerd in twee fasen. De eerste zone omvatte de gehele onderzoekszone, uitgezonderd de strook tussen de kelder en het aanpalende perceel Zegeplein 14. Deze zone werd aangelegd als werkput 1. In deze werkput werden drie vlakken aangelegd. Werkput 2 bestond uit de zone tussen de kelder en het aanpalende perceel ten zuiden van het plangebied. Hier werd slechts één vlak aangelegd. De reden hiervoor was dat de werken op deze plaats werden beperkt in diepte om de stabiliteit van het aanpalende gebouw niet in het gedrang te brengen.

Auteurs: Weekers-Hendrikx, Bianca; Van den Notelaer, Dominick
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: VLAAMS ERFGOED CENTRUM bvba (VEC)

Bronnen

Bron: Van den Notelaer D. & Weekers-Hendrikx B. 2023: Zegeplein-Turnhout Resultaten van de archeologische opgraving, VEC Rapport 155, Geel.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Zegeplein (Turnhout)
Tijdens het onderzoek aan het Zegeplein te Turnhout is een hoge densiteit aan sporen aangetroffen vanaf de metaaltijden tot aan de nieuwste tijd.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgravingen Zegeplein 12 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081436 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.