Gebeurtenis

Toevalsvondst Sint-Jansplein

geofysisch onderzoek, opgravingen vanuit wetenschappelijke vraagstelling, toevalsvondsten
ID
1081130
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081130

Beschrijving

De archeologen van Raakvlak IOED Brugge en Ommeland kregen tijdens het weekend van 7 en 8 maart 2020 een bericht dat er muurresten gevonden waren op het Sint-Jansplein. De werkput met de restanten bestond uit een zone van circa 70m². Deze zone valt grosso modo samen met de noordelijke helft van het centrale pleintje op het Sint-Jansplein, rondom de monumentale laat 18de-eeuwse waterpomp. 
In functie van het vergroenen van diverse pleintjes in de Brugse binnenstad was de verharding (kasseien en onderfundering) plaatselijk weggenomen tot op ca. 50 cm ten opzichte van de bestaande verharding. Bedoeling was om hier een groenzone te realiseren, d.w.z. de gemaakte put op te vullen met teelaarde en van planten en bloemen te voorzien. Op het ogenblik van de inspectie waren de graafwerken dus reeds afgerond, maar was er nog veel grond en puin aanwezig. Op 9 maart meldde Raakvlak de vondst bij het agentschap Onroerend Erfgoed.
Het veldwerk vond plaats op 9 en 10 maart 2020. Aansluitend werd nog puin afgevoerd door de collega’s van Openbaar Domein. Met de inwerkingtreding van de maatregelen in functie van covid-19, kon het resterende registratiewerk pas op woensdagochtend 18 maart 2020 uitgevoerd worden.

Auteurs: De Mulder, Jelle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/3787
Type: toevalsvondst (archeologieportaal)
Datum:

Bron: DE MULDER J. e. a. 2023: Sint-Jansplein Brugge (W.-Vl.) Eindverslag van een toevalsvondst, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed nr. 291, Brussel.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Sint-Jansplein (Brugge)
Bij het weghalen van de verharding op het plein werden muurresten gevonden. De vondst werd gemeld bij het agentschap Onroerend Erfgoed.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Toevalsvondst Sint-Jansplein [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081130 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.