Gebeurtenis

Toevalsvondst Sint-Niklaasstraat 4

dendrochronologisch onderzoek, fysisch-antropologisch onderzoek, opgravingen vanuit wetenschappelijke vraagstelling, toevalsvondsten
ID
1081028
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081028

Beschrijving

Het terreinonderzoek vond plaats op woensdag 17 juni 2020 en werd uitgevoerd door Sofie Vanhoutte (veldwerkleider, OE), Merel Van Eynde (fysisch antropoloog – archeoloog, Adede) en Jolien Vranken (archeoloog, Adede). De menselijke resten werden – zo goed als mogelijk in de gegeven omstandigheden – vrijgelegd en gedocumenteerd door fysisch antropoloog Merel Van Eynde. De opmetingen gebeurden door Johan Van Laecke, landmeter-expert van het agentschap. 

De bodemomstandigheden en de positie aan de top van het grondwaterniveau maakten een vrijlegging en opschoning van het opgravingsvlak in zijn geheel onmogelijk. De erkend archeoloog nam de beslissing het terreinonderzoek noodgedwongen te beperken tot iets meer dan de oostelijke helft van de ruimte. Het opschonen en de registratie moesten omwille van het grondwater ook noodgedwongen zone per zone gebeuren.

De menselijke resten die konden gelicht worden, zijn zeer beperkt maar wel zeer goed bewaard. Deze zijn aan een fysisch-antropologische analyse onderworpen. Het staal dat genomen werd van de kistplank van Graf 3 – ook het hout was nog in perfecte staat – werd dendrochronologisch geanalyseerd. 

Auteurs: Vanhoutte, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/4729
Type: toevalsvondst (archeologieportaal)
Datum:

Bron: VANHOUTTE S. & LENTACKER A. 2023: Nog enkele (laat)middeleeuwse graven aan De Meersen (Ieper, W.-Vl.) Eindverslag van een toevalsvondst, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed nr. 262, Brussel.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Sint-Niklaasstraat 4 (Ieper)
Tijdens het uitbreken van een keldervloer in een pand aan de Sint-Niklaasstraat werden enkele graven van het kerkhof horende bij de Sint-Niklaaskerk aangesneden. De vondst werd gemeld bij het agentschap Onroerend Erfgoed.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Toevalsvondst Sint-Niklaasstraat 4 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081028 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.