Gebeurtenis

Archeologische opgravingen Monnikenhofstraat

materiaalstudie, zaden- en vruchtenonderzoek, palynologisch onderzoek, radiokoolstofdatering, dendrochronologisch onderzoek, metaaldetectie, vlakdekkende opgravingen
ID
1081003
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081003

Beschrijving

Naar aanleiding van een verkaveling werd een vlakdekkende archeologische opgraving uitgevoerd aan de Monnikenhofstraat in Reet. Een deel van het gebied was echter nog bebouwd en bewoond. Omwille daarvan werd een fasering van de opgraving voorzien. Er werd voorgesteld dat in een eerste fase een oppervlakte van circa 9555 m2 onderzocht zou kunnen worden, waarna in een tweede fase de resterende oppervlakte van 1285 m2 nog onderzocht zou worden. Tijdens de opgraving van fase 1 was het mogelijk om reeds een gedeelte van de tweede fase te betrekken bij het onderzoek. Hiertoe werd eerst de stalling ten oosten van de woning, gemaakt van asbestplaten, gesloopt. Vervolgens is de strook ter hoogte van deze koterij reeds onderzocht. Dit brengt de totale oppervlakte van de opgraving van fase 1 op 10.130 m2. Het terrein werd onderzocht door middel van tien parallelle werkputten en twee bodemprofielen.

De opgraving werd uitgevoerd in de periode van 16 juni tot 8 juli 2020. Hierna werd omwille van de aangetroffen waterputten het onderzoek tijdelijk stilgelegd en pas definitief afgerond op 29 september 2020. Tijdens het onderzoek werden namelijk drie waterputten aangetroffen. Deze dienden voorzien te worden van bronbemaling alvorens ze te kunnen onderzoeken. Er werd geopteerd om de bronbemaling die voorzien was voor de wegenis en riolering ter hoogte van de Monnikenhofstraat gelijktijdig aan te wenden voor het opgraven van de waterputten.

Auteurs: Van Roy, Julie; Van Liefferinge, Nick; Van den Bruel, Liesbet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Studiebureau Archeologie Tienen

Bronnen

Bron: Van Liefferinge N., Van Roy J. & Van Den Bruel L. 2023: Eindverslag: De opgraving aan de Monnikenhofstraat te Rumst (fase 1), Archeo-rapport 566, Tienen.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger

Vooronderzoek Rumst Monnikenhofstraat

Monnikenhofstraat (Rumst)


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Monnikenhofstraat (Rumst)
De opgraving aan de Monnikenhofstraat resulteerde in de documentatie van resten van een volmiddeleeuwse nederzetting uit de periode tussen 950-1200 na Chr.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgravingen Monnikenhofstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081003 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.