Gebeurtenis

Opgraving Dijkstraat 65

controle van werken, archeologische opgravingen
ID
1080842
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1080842

Beschrijving

Op 2 juli 2020 werd fase 1 uitgevoerd. Na de sloop van de bestaande bebouwing tot op het maaiveld werd het uitbreken van de ondergrondse gebouwresten archeologisch begeleid conform het programma van maatregelen van de archeologienota. Tijdens deze begeleiding werden ook vier profielputten aangelegd.

Fase 2, de archeologische begeleiding van de eigenlijke bouwwerken, werd uitgevoerd op 18 juli 2021. Tijdens de begeleiding werd een archeologisch vlak aangelegd in het noorden van het terrein.

Op dit noordelijk deel van het terrein konden afzettingen van de alluviale vlakte van de Dender vastgesteld worden. Er werden slechts vijf kuilen aangetroffen waarvan drie 19de-eeuwse uitbraaksporen bleken te zijn. Eén 16de-eeuwse afvalkuil met een beperkte hoeveelheid gebruiksaardewerk dekte een oudere, laatmiddeleeuwse kuil af.

In het noordwesten van het terrein bevond zich een significante verstoring in de vorm van een betonnen vloer en muurwerk. Ook werd de vloer van een beerput aangetroffen. Deze structuren kunnen eind 19de eeuw of begin 20ste eeuw gedateerd worden. Verder werd verspreid over het terrein een nivellerende puinlaag vastgesteld die mogelijk ontstaan is na de verwoesting van Dendermonde in WO I.

Auteurs: Moens, Jan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: Van denhaute 2023: Archeologische evaluatie van het bodemarchief ter hoogte van de Dijkstraat nr. 65-67 te Dendermonde (Oost-Vlaanderen), ABO archeologische rapporten 1653, Gent.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Dijkstraat 65 (Dendermonde)
Naar aanleiding van de geplande bouw van een ééngezinswoning in de Dijkstraat, gesitueerd in de vastgestelde archeologische zone van de historische stadskern van Dendermonde moest met een vervolgonderzoek in de vorm van een werfbegeleiding de historiek van de bewoning op twee percelen nagegaan worden.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Dijkstraat 65 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1080842 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.