Gebeurtenis

Toevalsvondst Petit Bois

opgravingen vanuit wetenschappelijke vraagstelling, toevalsvondsten
ID
1080419
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1080419

Beschrijving

Bij beheerswerken in Petit Bois, een gedeelte van het boscomplex rond Wijtschate, werden de ingangen van twee bunkers uit de Eerste Wereldoorlog vrijgelegd om ze voor vleermuizen toegankelijk te maken. Het agentschap voor Natuur en Bos voerde de werken uit in augustus 2017. Bij het vrijmaken van de bunkers was Jan Decorte, archeoloog bij de onroerenderfgoeddienst CO7, door Pierre Hubau, boswachter in de regio Zuidvlaamse Heuvels van het agentschap Natuur en Bos, gevraagd om de werken te begeleiden.

Toen er bij de werken sporen aan het licht kwamen, werden de graafwerken gestaakt en werd dit op 22 augustus 2017 gemeld bij het agentschap Onroerend Erfgoed. Na evaluatie ter plaatse door de verantwoordelijk archeoloog van het agentschap werd in samenspraak met de zakelijkrechthouder beslist om de vrijgekomen resten te registreren. Het terreinwerk en de rapportage van dit archeologisch onderzoek werd uitgevoerd door een team van het agentschap Onroerend Erfgoed. Het vrijleggen en de registratie van de aangesneden sporen en resten vond plaats van 24 tot 28 augustus 2017.

Auteurs: Vanhoutte, Sofie; Dewilde, Marc
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/187
Type: toevalsvondst (archeologieportaal)
Datum:

Bron: Dewilde M., Wyffels F., Vanhoutte S., Verdegem S. & Moens J. 2023: Onderzoek van Duitse bunkers uit de Eerste Wereldoorlog in Petit Bois, Wijtschate (Heuvelland). Eindverslag van een toevalsvondst, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 269, Brussel.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Wijtschate (Heuvelland)
Tijdens beheerswerken in het bos werd de voorzijde ter hoogte van de ingangspartij bij twee bunkers aangesneden.


Kroonaardstraat 5 (Heuvelland)
Tijdens beheerswerken in het bos werd de ingangspartij van twee bunkers uit de Eerste Wereldoorlog aangesneden.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Toevalsvondst Petit Bois [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1080419 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.