Gebeurtenis

Opgraving Troon 1

radiokoolstofdatering, archeobotanisch onderzoek, palynologisch onderzoek, vlakopgravingen, micromorfologisch onderzoek, archeologische opgravingen
ID
1080354
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1080354

Beschrijving

Naar aanleiding van de bouw van appartementen met ondergrondse parking en omgevingsaanleg werd het gebied vlakdekkend opgegraven.

Het opgravingsvlak werd in eerste instantie aangelegd in de top van de C‐horizont of in de top van de opgebrachte lagen. In werkput 1 zijn nog twee vlakken extra aangelegd: het tweede vlak situeerde zich onder de opgebrachte lagen, en het derde vlak in de begraven bodem, ter hoogte van de opgetekende greppels.

Tijdens het onderzoek zijn in totaal 9 werkputten aangelegd, verdeeld over twee fases. In fase 1, uitgevoerd vanaf 15 juni tot en met 19 juni 2020, werden 6 werkputten aangelegd (1596 m2) en tijdens fase 2, uitgevoerd op 24 november 2021, werden 3 werkputten aangelegd (74 m2). Deze onderverdeling in twee fases werd gehanteerd omdat er tijdens het uitvoeren van fase 1 nog enkele bomen aanwezig waren op het terrein.

Om een beter begrip van een greppelvulling te krijgen werd bodemmicromorfologisch onderzoek uitgevoerd middels analyse van een slijpplaat.

Twee pollenmonsters en een botanisch macrorestenmonster werden geanalyseerd voor een reconstructie van de vegetatie rondom de nederzetting.

Auteurs: Alma, Xander; Hazen, Peter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: VLAAMS ERFGOED CENTRUM bvba (VEC)

Bronnen

Bron: Hazen P.L.M. & Alma X.J.F. 2023: Grobbendonk – Troon 1. Eindrapport van de archeologische opgraving, VEC rapport 153, Geel.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Troon 1 (Grobbendonk)
Een verkennend archeologisch booronderzoek leverde talrijke vondsten op die wijzen op de lange gebruikshistoriek van het gebied, van de steentijd tot en met de nieuwste tijd. Een proefsleuvenonderzoek toonde aan dat grondsporen bewaard zijn uit de late middeleeuwen en mogelijk ook uit de Romeinse tijd. Bij vlakdekkende opgraving werd een middeleeuws wegtracé aangetroffen dat mogelijk tot de Romeinse tijd teruggaat, en sporen van agrarische en ambachtelijke activiteiten uit de late middeleeuwen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Troon 1 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1080354 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.