Gebeurtenis

Syntheseonderzoek Archeologie - Loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog

bureauonderzoek
ID
1077057
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1077057

Beschrijving

Dit syntheseonderzoek archeologie focust op een van de meest voorkomende en meest iconische structuren uit de archeologie van de Eerste Wereldoorlog: de loopgraven.

Het eerste doel was het ontwerpen van een bruikbare typologie van de loopgraven, en die toepassen op alle reeds onderzochte loopgraven in Vlaanderen. Een duidelijk omschreven, werkbare typologie van alle gekende types loopgraven (met mogelijkheden tot aanvulling waar nodig) zou het op het terrein een stuk makkelijker maken om de aangetroffen sporen op een goede manier te benoemen.

Tweede doel was het opstellen van een methodologie voor het archeologisch onderzoek van loopgraven. Tijdens archeologische opgravingen is er vandaag geen echte consensus over de manier waarop loopgraven moeten worden onderzocht.

Vervolgens werd een analyse gemaakt van de onderzochte loopgraven. Om informatie uit de luchtfotografische inventaris te kunnen linken aan de resultaten van de opgravingen, werd voor de reeds onderzochte sites met WO I-loopgraven de confrontatie gemaakt tussen de twee verschillende datasets. In eerste instantie kan men hieruit afleiden wat de exacte kenniswinst is van een archeologische opgraving ten opzichte van een gedetailleerde, maar altijd vanop afstand, kartering via historische luchtfoto’s. Daar alles in een GIS-omgeving gebeurt, laat dit toe om ook die dataset verder te bevragen.

Auteurs: Gheyle, Wouter; Verdegem, Simon; Stichelbaut, Birger
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv; Universiteit Gent (UGent)

Bronnen

Bron: GHEYLE W., STICHELBAUT B. & VERDEGEM S. 2021: Loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog, SYNTAR 2, Brussel.
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Diepestraat (Wortegem-Petegem)
Archeologisch onderzoek naar aanleiding van de aanleg van sportterreinen.


Kleine Poezelstraat (Ieper)
In opdracht van de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) heeft het Vlaams Erfgoed Centrum bvba in samenwerking met Ruben Willaert bvba een archeologische opgraving uitgevoerd ter hoogte van het plangebied dat voorziet in de uitbreiding aan het industrieterrein Ieperleekanaal.


Westbroekstraat (Houthulst)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Syntheseonderzoek Archeologie - Loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1077057 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.