Gebeurtenis

Werfbegeleiding Romeinse Kassei 523

metaaldetectie, controle van werken
ID
1077049
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1077049

Beschrijving

De archeologische begeleiding gebeurde in twee grote fases.

Tijdens de eerste fase, in september 2021, werden de oude betonplaat en bovenste grondlaag verwijderd. Hierbij werd ook een 20ste-eeuwse beerput aangetroffen. Omwille van de reeds aanwezige putruimte werden de oorspronkelijk geplande locaties van de water- en pompputten verplaatst. De zuidoostelijke helft van de aangetroffen beerput werd opgevuld met beton.

Tijdens de tweede fase, in november 2022, werden de putten opgevolgd die aangelegd werden voor deze water- en pompputten. Gedurende de werken werden de archeologen door de opdrachtgever steeds op de hoogte gehouden van de voortgang der werken en eventuele ingrepen in de bodem. De nutsleidingen bleken allen in de bovenste verstoringslaag te liggen. Deze werden dan ook verder niet opgevolgd.

De volledige werfbegeleiding werd uitgevoerd volgens de strategie, de methoden en technieken die werden beschreven in het Programma van Maatregelen van de archeologienota met ID 15615.Enkel de locatie van de water- en pompputten werd verplaatst, waardoor het onderzoeksterrein een andere aflijning kreeg. Tijdens de duur van de opgraving werd doorlopend een metaaldetector (Garrett ACE400i) gebruikt door het opgravingsteam.

Er werden geen vondsten gedaan of stalen genomen tijdens de opgraving.

De profielen werden met een HCL-oplossing getest op de aanwezigheid van kalk (kalkloze VS kalkrijke leem).

Auteurs: Reygel, Patrick
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARON bvba

Bronnen

Bron: Reygel P. 2022: ARON rapport 1240 – Eindverslag – Tongeren, Romeinse Kassei 523 Het verbouwen van een bestaande woning, Tongeren.
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Romeinse Kassei 523 (Tongeren)
De bodemopbouw kon bestudeerd worden en er werden 2 sporen aangetroffen die mogelijk in verband stonden met de baan Tongeren-Bavay.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Werfbegeleiding Romeinse Kassei 523 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1077049 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.