Gebeurtenis

Opgraving Damse Vaart West

controle van werken, archeologische opgravingen
ID
1077024
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1077024

Beschrijving

Het te onderzoeken deel van het projectgebied (dat in totaal 11 013m² bedraagt) betreft de kelders van de huidige boerenwoning en de kelder van het oostelijke stalgebouw. De uitgravingen in deze zone werden begeleid (werfbegeleiding). Deze zone heeft een oppervlakte van circa 123m² + 149m². De kelders worden ongeveer met 0,4m verlaagd. De muren blijven behouden, maar op de locatie van muren werd er nog wat verdiept om de fundering extra te verstevigen. Op deze locatie was een verdieping van ongeveer 90cm voldoende om de onderzijde van de funderingen te bereiken. In de kelders van het hoofdgebouw gebeurede het graafwerk deels manueel en deels met een minigraafkraan van 1 ton. Er werd in de kelders geleidelijk aan verdiept tot het maximaal te verstoren niveau. Hierbij werden geen duidelijk archeologisch relevante sporen aangetroffen, enkele sub-recente lagen bleken aanwezig te zijn. Om het aanwezige puin en de aanwezige grond te kunnen afvoeren werd ook de trap aan de westelijke zijde van het woongebouw verwijderd en werd hier een klein deel uitgegraven. In het oostelijke stalgebouw werd voor de graafwerken gebruikgemaakt van een graafkraan van 5 ton met een tandeloze graafbak. Ook hier werd geleidelijk aan verdiept tot het maximaal te verstoren niveau (ca. 40cm). Hierbij werd in het oostelijke stalgebouw een oud vloerniveau en een haardplaats aangetroffen. 

Auteurs: Janssens, Niels
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ADEDE bvba

Bronnen

Bron: JANSSENS N. en VAN EYNDE M. 2022: Eindverslag Damse Vaart West 5 Damme, Verslag van resultaten, ADEDE ARCHEOLOGISCH RAPPORT, 709, Gent.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Damse Vaart West 5 (Damme)
Naar aanleiding van de verbouwing van de hoevewoning en het stalgebouw, werd een archeologische werfbegeleiding uitgevoerd.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Damse Vaart West [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1077024 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.