Gebeurtenis

Opgraving Spoorweglaan

metaaldetectie, optisch gestimuleerde luminescentiedatering, radiokoolstofdatering, archeobotanisch onderzoek, archeologische opgravingen
ID
1076989
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076989

Beschrijving

Het vlakdekkend archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd conform de Code van Goede Praktijk versie 3.0. Het opgravingsvlak werd aangelegd met behulp van een kraan op rupsbanden van 25,5 ton met een gladde graafbak met een breedte van 2.0 m. Van alle opgravingsvlakken werden overzichtsfoto’s gemaakt. De metaaldetectie is gebeurd met een non-motion metaaldetector van het type C.scope-1220-XD met een zoekschijf van 25 cm. Er is niet afgeweken van het voorgestelde programma van maatregelen. Wel is op bepaalde locaties lichtjes afgeweken van het voorgesteld plangebied, door een fout in de uitzet van het plangebied. Er zijn in totaal zeven werkputten aangelegd. Werkputten 1 t/m 4 hebben een NNW-ZZO oriëntatie. Werkputten 5 t/m 7 hebben een WNW – OZO oriëntatie. De werkputten zijn 14 tot 19 meter breed, met uitzondering van werkput 1. Ter hoogte van werkput 1 is er circa 1,5 meter afstand gehouden van de perceelsgrens die de grens vormt van de achtertuinen van de woningen langs het Zonneveld. In een aantal werkputten werd een tweede vlak aangelegd. Dit ter controle, aangezien op bepaalde zones de bodem moeilijk leesbaar was door de vele boomvallen. Van elke in het veld herkende structuur werd minimaal één staal (tot max. 10 liter) genomen van een paalkern of paalkuil (indien er geen paalkern zichtbaar was). Verder zijn sporen met een veelbelovende inhoud bemonsterd. Bij een aantal structuren is besloten om alle tot de structuur behorende sporen te bemonsteren. Deze stalen werden gebruikt voor een radiokoolstofdatering, een OSL datering en voor archeobotanisch onderzoek. 

Auteurs: Bakx, Ron
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Bronnen

Bron: BAKX R. e.a. 2022: Eindverslag Opgraving Waregem, Spoorweglaan, BAAC Vlaanderen Rapport, 1960, Gent
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Spoorweglaan (Waregem)
Naar aanleiding van de geplande verkaveling aan de Spoorweglaan in Sint-Eloois-Vijve (gemeente Waregem) werd een archeologische opgraving uitgevoerd. Gezien de kenniswinst, informatiewaarde, zeldzaamheid wordt aanbevolen deze vindplaats op te graven. Een zone van 0,9 ha werd geselecteerd voor een definitieve opgraving. Een behoud in situ was niet mogelijk, hierdoor drong een vlakdekkend onderzoek zich op om het archeologisch kennispotentieel van deze nederzettingssporen ex situ te behouden.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Spoorweglaan [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076989 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.