Gebeurtenis

Opgraving Markt

archeozoölogisch onderzoek, materiaalstudie, palynologisch onderzoek, metaaldetectie, controle van werken, archeologische opgravingen
ID
1076915
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076915

Beschrijving

Er werd een 20-tonskraan ingezet alsook een drilboor om de verharding en gekalkte lagen op te breken. Voorts werd de werkput aangelegd in overeenstemming met de aannemer en voor zover het praktisch uitvoerbaar was met betrekking tot het grondverzet. Hierdoor kon de opgravingszone niet altijd uitgebreid worden in een rechte lijn. Het uiteindelijke bufferbekken zal (in tegenstelling tot de versie die werd aangeleverd ten tijde van de archeologienota) slechts een breedte van ca. 2,5 à 3m en een diepte van 1,5m hebben. Om genoeg buffer te hebben ten opzichte van de aanwezige archeologische restanten werd er veelal breder en dieper gewerkt, dit met behulp van een getrapte put vanaf 1,2m. In de meest zuidelijke zone, waar de meest interessante resten werden verwacht werd de put op z’n breedst aangelegd. 

Auteurs: De Rijck, Anna; Dirix, Evelien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: De Rijck A., E. Dirix & A. Juchtmans 2022: Archeologisch onderzoek in de vorm van een vlakdekkende opgraving ter hoogte van de Markt te Vorselaar, Aartselaar.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Markt (Vorselaar)
Naar aanleiding van geplande riolerings- en wegeniswerken werd binnen het plangebied een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd. Dit bestond uit een landschappelijk booronderzoek en proefsleuven en leverde relevante archeologische sporen op. Op basis van het vervolgonderzoek in de vorm van een opgraving kunnen de sporen op de site chronologisch in drie grote perioden opgedeeld worden.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Markt [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076915 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.