Gebeurtenis

Werfbegeleiding heraanleg tuin KMSKA

waarderend archeologisch booronderzoek, in-situbehoud, controle van werken
ID
1076883
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076883

Beschrijving

Waar de werken dieper dan 30 cm onder het maaiveld zouden reiken was een archeoloog aanwezig om archeologische waarden die geraakt zouden worden zo gedetailleerd mogelijk te registreren. De archeologische werfbegeleiding is gericht op een behoud in situ van de archeologisch relevante niveau(s), voor zover dit mogelijk is.

De locatie van het muurwerk van de citadel was voorafgaande aan de werfbegeleiding reeds grotendeels gekend door eerder archeologisch vooronderzoek. Op basis van historische kennis en het voorgaand onderzoek met ingreep in de bodem kon een contour van de resterende structuren worden geprojecteerd op de huidige situatie. Deze contour vormde een leidraad bij het uitvoeren van de werfbegeleiding. Daar waar vermoed werd dat muurwerk werd gekruist bij de graafwerken en geraakt zou kunnen worden, werden de werken begeleid. Op deze locaties werden telkens boringen uitgevoerd om na te gaan wat de relatieve diepte was van het muurwerk tegenover de aangelegde sleuven. Slechts op een enkele plek, ten noorden van het museum, werd daadwerkelijk muurwerk geattesteerd en geraakt bij de graafwerken. Het ging om een stuk van de lage teruggetrokken flank die eerder in 2016 reeds kon worden onderzocht. Het stuk muurwerk kon meteen weer worden afgedekt en werd niet beschadigd bij de werkzaamheden.

Auteurs: De Herdt, Toon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Bronnen

Bron: DE HERDT T. 2022: Eindverslag. Opgraving Antwerpen, tuin KMSKA, BAAC Vlaanderen Rapport 2154, Gent.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Plaatsnijdersstraat 2 (Antwerpen)
Tijdens het onderzoek werden verschillende structuren van de citadel aangetroffen. De exacte ligging van de citadelmuur werd vastgesteld in sleuf 1 aan de zijde van de Beeldhouwersstraat. Van bastion Hernandez werden verschillende onderdelen geregistreerd in sleuf 2 en 5. In sleuf 4 werd een deel van de plattegrond van een kazemat van het bastion geregistreerd en in sleuf 3-6 werd een groot deel van de lage teruggetrokken flank geregistreerd.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Werfbegeleiding heraanleg tuin KMSKA [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076883 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.