Gebeurtenis

Opgraving Bleumerstraat

controle van werken, radiokoolstofdatering, fysisch-antropologisch onderzoek, materiaalstudie, metaaldetectie, archeologische opgravingen
ID
1076850
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076850

Beschrijving

Het vlak en de storthopen van de opgravingsputten werd meermaals gescreend door middel van een metaaldetector (Galan C. Scope 122XD).

Tijdens het onderzoek is niet afgeweken van de bepalingen volgens de Code van Goede Praktijk met uitzondering dat een begeleiding niet kan beschouwd worden als een opgraving waarbij de archeologie de werken bepaald. Bij een begeleiding wordt archeologie ingeschoven in de werken.

Waar mogelijk werd zoveel mogelijk opgegraven door gebruik te maken van pauzes in de werken, bouwverlof en gevraagde onderbrekingen. Dit echter zonder de voortgang van de werken onaanvaardbaar te hinderen.

Er werd ook afgeweken van het vooropgestelde programma van maatregelen in de bekrachtigde archeologienota (ID 7181).
Bij de aanvraag van een toelating voor archeologisch onderzoek met het oog op wetenschappelijke vraagstellingen waren de geplande werken ondertussen gewijzigd waardoor het bestaande projectgebied werd aangepast aan de nieuwe geplande werken (ID 319).

Bij de uitvoering van het veldwerk werd op basis van voortschrijdend inzicht de begeleiding aangepast en veranderde het projectgebied in de loop van de werken. In enkele zones aan de Monseigneur Koningsstraat werd deze contour overschreden, ook ter hoogte van de Kleine Kerkstraat werd deze contour overschreden. In enkele andere zones waar archeologisch onderzoek was opgelegd heeft daarentegen geen onderzoek plaatsgevonden. In het westelijke deel van de Bleumerstraat werd niet aan actieve begeleiding gedaan, maar op afroep tot bij de kruising met de Houtstraat. Dit op basis van voortschrijdend inzicht tijdens de werken in de Bleumerstraat.

Tijdens de werken werd beslist om de Hertstraat toch niet op te nemen in de huidige werken. Deze werken zullen later, in een apart dossier, uitgevoerd worden.

Ten slotte werd reeds tijdens het onderzoek een koolstof-14-datering uitgevoerd. Dit vanwege de lange looptijd van het onderzoek (een jaar pauze tussen de werken met archeologie) en de specifieke vraagstelling: was er een individu besmet met lepra? Het uitvoeren van de datering gebeurde metĀ goedkeuring van de initiatiefnemer.

Auteurs: Dingens, Lawrence
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Studiebureau Archeologie

Bronnen

Bron: Dingens L. & W. Yperman 2022: Eindverslag: De archeologische opgraving aan de Bleumerstraat te Maaseik, Tienen.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Bleumerstraat (Maaseik)
De sporen van deze opgraving kunnen voornamelijk toegewezen worden aan de Maaseikse bewoningscontext, de wegenisinfrastructuur en nabij de Sint-Catharina kerk werden talrijke begravingen aangetroffen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Bleumerstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076850 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.