Gebeurtenis

Proefsleuvenonderzoek Poperingseweg

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1076767
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076767

Beschrijving

Het gebied geselecteerd voor verder onderzoek is opgedeeld in drie zones, een noordelijke, oostelijke en zuidelijke zone. In totaal gaat het om een oppervlakte van ca. 2.900m².

Er werden 5 proefsleuven aangelegd conform de bepalingen in het programma van maatregelen. Het onderzoeksgebied heeft een oppervlakte van ca. 2.900m², waarvan de sleufoppervlakte ca. 276m² bedraagt. Er werden geen kijkvensters aangelegd, gezien er geen contexten werden aangetroffen die dit vereisten. De dekkingsgraad is iets lager dan vooropgesteld, gezien werkput 4 niet volledig kon worden aangelegd door de instabiliteit van de bovengrond en werkput 5 in 2 delen diende te worden aangelegd gezien de abrupte stijging in hoogte. De dekkingsgraad van 10,5% werd echter wel bereikt.

Werkput 4 kon door de onstabiele bovengrond niet volledig worden aangelegd, hier werd een profielput aangelegd en geregistreerd. Werkput 5 diende in 2 delen te worden aangelegd gezien er op het terrein een abrupt hoogteverschil werd vastgesteld van ca. 1,5m. Deze ophoging is het gevolg van het stockeren van grond tijdens renovatiewerken in de jaren ’80 van vorige eeuw. Omwille van de veiligheid werd de werkput dan ook in 2 delen aangelegd. Hoewel er diende aangepast te worden werd de dekkingsgraad toch bereikt.

Auteurs: Pype, Pedro
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: PYPE P. & VAN DENHAUTE T.: 2022: Sporen van een belegering van Ieper door de Fransen in 1794? Archeologisch vooronderzoek ter hoogte van de Poperingseweg nr. 16 te Ieper, ABO archeologische rapporten 1876, ABO, Gent, 44.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Poperingseweg (Ieper)
Er stonden werken gepland waarvoor archeologisch vooronderzoek vereist was, bestaande uit de oprichting van twee nieuwbouwgebouwen ter hoogte van twee te slopen bestaande gebouwen. Het grootste bestaand gebouw was volledig onderkelderd.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Proefsleuvenonderzoek Poperingseweg [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076767 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.