Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Bisdomkaai-Bisdomplein

archeologische opgravingen
ID
1076594
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076594

Beschrijving

Bij de werken ter herwaardering van de Schelde-arm en het historische beeld van de samenvloeiing van Leie en Schelde werd een kleinschalig archeologisch onderzoek uitgevoerd ter registratie en bescherming van de te verstoren zones van het Bisdomplein en Bisdomkaai. Op het Bisdomplein werden nieuwe nutsleidingen aangelegd ter hoogte van een vrij ongeschonden bodemarchief. Aan de Bisdomkaai werd de kademuur verlaagd waardoor de historische kademuur beschadigd zou raken. Daarom werden de werken in de eerste zone voorafgaandelijk opgegraven, terwijl de werken in de tweede zone archeologisch werden opgevolgd. 

Auteurs: Geussens, Liesbeth; Stoops, Gunter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: Stoops G. & Billemont J., Bisdomplein, een weeshuis op de Scheldeoever, Archeologisch onderzoek in Gent 2018, Stadsarcheologie. Bodem en monument in Gent, reeks 2 nr. 8, p. 63-72, Gent.
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Bisdomplein (Gent)
Bij een kleinschalige archeologische opgraving werden structuren aangetroffen gerelateerd aan de 17de-eeuwse bebouwing en enkele laatmiddeleeuwse straatniveaus.


Bisdomkaai (Gent)
Bij een verlaging van de huidige kaaimuur langsheen de Bisdomkaai werden restanten van de laat-19de-eeuwse kademuur zichtbaar.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Bisdomkaai-Bisdomplein [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076594 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.