Gebeurtenis

Archeologische opgraving Nederkouter 28-36

radiokoolstofdatering, dendrochronologisch onderzoek, archeologische opgravingen
ID
1076588
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076588

Beschrijving

Naar aanleiding van de afbraak van de bestaande bebouwing en de realisatie van een nieuwbouw met parkeergarage werd een archeologische opgraving uitgevoerd op een deel van het projectterrein, volgend op een archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem. De opgraving gebeurde in vier werkputten, waarvan er twee volledig verstoord bleken. De registratie van archeologische sporen en vondsten gebeurde tot op de te verstoren diepte met een buffer van 30 cm, tenzij de moederbodem eerder bereikt werd. De opgraving werd gefaseerd uitgevoerd omwille van de aard van de geplande (stabiliserings)werkzaamheden. 

Na de opgraving werden enkele natuurwetenschappelijke analyses uitgevoerd, met name de radiokoolstofdatering en dendrochronologische studie van houtskool- en houtresten. 

Auteurs: Geussens, Liesbeth; Pype, Pedro
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: Pype P., Coenaerts J., Nijssen E. & Defranq J. 2018: Sporen van laatmiddeleeuwse landwinning langs de oostelijke Leie-oever te Gent (Prov. Oost-Vl.): Archeologische opgraving langs de Nederkouter: Eindrapport, ABO Archeologische Rapporten 397, Aartselaar.
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Nederkouter 28-36 (Gent)
Bij een archeologische opgraving kwamen laatmiddeleeuwse sporen en structuren aan het licht die verband houden met de ingebruikname van het land op de oostelijke oever van de Leie.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgraving Nederkouter 28-36 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076588 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.