Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Graslei 14: Huis van de Vrije Schippers

optisch gestimuleerde luminescentiedatering, archeologische opgravingen
ID
1076560
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076560

Beschrijving

Met de herbestemming van het Huis van de Vrije Schippers zijn er naast een renovatie van het pand zelf, ook twee bodemingrepen gepland. De archeologische werken concentreerden zich op die twee zones, namelijk de kelderverdieping en de tuin met koer. In de huidige kelder zou de aanwezige vloer volledig worden opgebroken en uitgegraven. Het nieuwe vloerniveau zal daarbij 36 centimeter lager liggen. In de oorspronkelijke hoek van de kelder zou ook een liftput worden aangelegd, die nog 90 centimeter dieper wordt uitgegraven.

De huidige tuin met koertje zou volledig worden ontgraven voor de inrichting van een nieuwe kelderruimte die in verbinding komt te staan met de grotere kelder in het pand. De tuinzone werd onderzocht aan de hand van één werkput. Deze is aangelegd met behulp van een minigraver. Voorafgaand aan het onderzoek zijn de koertegels en een boomstronk verwijderd. De put is in twee helften opgegraven door de beperkte bewegingsruimte in de tuin en de beperkte plaats om grond te stapelen.

De kelderruimte is volgens drie werkputten en drie kleine kijkgaten uitgegraven. 

Auteurs: Galle, Marit; Vanoverbeke, Robrecht
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: VANOVERBEKE R. et al. 2017: Archeologische opgraving. Gent, Huis van Vrije Schippers. BAAC Vlaanderen, rapport 729, Bassevelde.
Type: literatuur
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Graslei 14 (Gent)
De opgraving leverde twee waterputten in de tuin, vijf verschillende vloerfunderingsfasen in de kelder en een beerput op.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Graslei 14: Huis van de Vrije Schippers [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076560 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.