Gebeurtenis

Archeologische opgraving Sint-Michielsstraat 13-15

archeozoölogisch onderzoek, radiokoolstofdatering, dendrochronologisch onderzoek, archeologische opgravingen
ID
1076484
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076484

Beschrijving

Naar aanleiding van een nieuwbouwproject met een ondergrondse parkeergarage werd een vlakdekkende archeologische opgraving uitgevoerd op het projectterrein. Het archeologisch onderzoek gebeurde in twee fasen. In de eerste fase werd het tracé van de geplande kelderwand onderzocht. Om veiligheidsredenen kon dit enkel gebeuren aan de hand van verschillende kleine proefputten. In de twee fase werd de effectieve opgraving uitgevoerd. Dit gebeurde in zes werkputten die hoofdzakelijk in twee archeologische vlakken werden opgegraven. 

Aansluitend op het archeologisch onderzoek werden ook enkele natuurwetenschappelijke analyses uitgevoerd op het vondstenmateriaal. Het betreft dendrochronologisch onderzoek van verschillende fragmenten van de houten bekisting van bepaalde afval- en waterputten ter datering van deze structuren. Aan de hand van een microscopische studie werd van bepaalde houten fragmenten ook de houtsoort bepaald. Eén afvalcontext werd tenslotte gedateerd aan de hand van radiokoolstofdatering. 

Auteurs: Geussens, Liesbeth
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: BILLEMONT, J., TERRYN, B. en VANOVERBEKE, R. s.d.: Gent: Archeologische opgraving Sint-Michielsstraat, BAAC Vlaanderen Rapporten 1230, Bassevelde.
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Sint-Michielsstraat 13-15 (Gent)
Vlakdekkende archeologische opgraving waarbij restanten zijn gevonden van de woningen op dit terrein vanaf de 11de eeuw.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgraving Sint-Michielsstraat 13-15 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076484 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.