Gebeurtenis

Archeologische opgraving Gasthuisstraat 15-23

palynologisch onderzoek, dendrochronologisch onderzoek, metaaldetectie, archeologische opgravingen
ID
1076466
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076466

Beschrijving

Deze opgraving is naar aanleiding van een nieuwbouwproject. Binnen het onderzoeksgebied werd de bestaande bebouwing gesloopt waarna twee appartementsgebouwen met ondergrondse parkeergarage worden ingericht. Gezien de ligging van het terrein in de historische kern van Poperinge en langs he tracé van een Romeinse heirbaan werd in 2015 een archeologische prospectie door middel van proefputten uitgevoerd.

Ter hoogte van de toekomstige ondergrondse parkeergarage werd een terrein met oppervlakte van ongeveer 1.450m2 opgegraven. Het plangebied werd hiervoor opgedeeld in vier werkputten. Die opdeling was voornamelijk op basis van logistieke en praktische parameters. Ter hoogte van enkele diepe greppels en palen is een vijfde vlak aangelegd.

Het veldwerk gebeurde in drie fasen. Tijdens fase 1 (maart 2016) onderzochten de onderzoeker werkput 1 en het zuidelijk deel van werkput 2. Fase 2 (april 2016) betrof de aanleg van het eerste vlak ter hoogte van werkput 2 en werkput 3. Fase 3 was het resterende veldwerk. Hiervoor vermelden ze niet de maand van uitvoering.

Auteurs: Galle, Marit; Gierts, Ilse; Vanden Borre, Jeroen; Demoen, David
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: DEMOEN D. et al. 2020: Archeologische opgraving Poperinge-Gasthuisstraat 15-23. BAAC Vlaanderen Rapport 1603, Bassevelde.
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Gasthuisstraat 15-23 (Poperinge)
Naar aanleiding van een nieuwbouwproject voerde BAAC Vlaanderen een archeologische opgraving uit. De resultaten zijn opvallend en divers en beslaan acht eeuwen. Ze tonen een evolutie van zowel residentiële als ambachtelijke zones binnen het plangebied.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgraving Gasthuisstraat 15-23 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076466 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.