Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Demerstraat 50

archeozoölogisch onderzoek, metaaldetectie, materiaalstudie, archeologische opgravingen
ID
1076438
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076438

Beschrijving

Tijdens de begeleiding bleek dat omwille van praktische en stabiliteitsredenen de kelder van het pand aan de Demerstraat 50 reeds was ontdaan van het gewelf en volgestort met puin. Hierdoor was het niet mogelijk om deze kelder te onderzoeken voorafgaande aan de begeleiding. Tijdens de begeleiding werd het volledige achtererf van Demerstraat 50 opgegraven alsof het een normale opgraving betrof.

Omwille van enorme problemen met de stabiliteit tijdens werken voor de toekomstige kelder en miscommunicatie werd de kelder van Demerstraat 50 verwijderd tijdens deze werken zonder aanwezigheid van de archeoloog. Ook de moderne betonnen kelder van de Molenpoort 2 was reeds uitgebroken na het verwittigen van de archeoloog voor een volgende fase van het onderzoek. Doch dit laatste had toch geen consequenties voor de archeologie gehad aangezien de moderne kelder 2 meter doorheen het archeologisch vlak ging.

Diezelfde stabiliteitsproblemen maakte ook dat er niet tot tegen de projectgrenzen kon onderzocht worden in vlak 1. Ook de kelder kon niet uitgegraven worden wegens instortingsgevaar van de pand aan de Demerstraat 48.

Onder de recente kelder van het perceel aan de kant van de Molenpoort werd een nieuw vlak aangelegd (vlak 2) dat initieel verkeerdelijk werd aanzien als vlak 1 aangezien elke referentie t.o.v. de eerder opgegraven zone volledig ontbrak. De aangetroffen “sporen” (verder verloop van S1 en nieuw spoor S20) waren dan ook natuurlijk (wat het ontbreken van vondsten ook verklaarde). Nadat op vlak 2 de waterput (S17) werd aangetroffen, die een stuk dieper ging dan de geplande werken, was duidelijk dat er geen verdere sporen meer te verwachten waren, 2 m onder het archeologisch vlak.

Auteurs: Yperman, Wouter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Studiebureau Archeologie Tienen

Bronnen

Bron: YPERMAN W. 2022: Archeo-rapport 544. Eindverslag: De archeologische opgraving aan de Demerstraat 50 te Hasselt, Tienen.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Demerstraat 50 (Hasselt)
Bij de opgravingen werden sporen uit de late middeleeuwen, de nieuwe en de nieuwste tijd aangetroffen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Demerstraat 50 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076438 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.