Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Troepenverblijf, Duinenstraat, Raversijde

metaaldetectie, archeologische opgravingen
ID
1076431
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076431

Beschrijving

Archeologisch onderzoek naar aanleiding van de aanleg van nieuwe fiets- en wandelpaden te Raversijde.

Het plangebied heeft een oppervlakte van ongeveer 2,92 hectare. Het onderzoeksgebied situeert zich op de kustduinen ten zuiden van Oostende binnen het natuurgebied en historisch park ‘Raversyde’.

De werfopvolging werd uitgevoerd in verschillende fasen. Tijdens het onderzoek zijn drie werkputten aangelegd met een totale oppervlakte van ongeveer 0,05 hectare. De opgravingputten zijn onder te verdelen in per fase/zone van de begeleidingswerken binnen het totale onderzoeksgebied.

Fase 2 verliep op 16, 24 en 25 augustus 2017. Het betreft de zone van het troepenverblijf. Het situeert zich ter hoogte van de het troepenverblijf waar tijdens de Eerste Wereldoorlog houten barakken hebben gestaan. De zone beperkt zich tot het gebied dat is afgebakend door de geplande werken.

Hier werd een werkput van 20mx10m aangelegd. Omdat er redelijk wat grond verplaatst moest worden om het gewenste niveau te bereiken werd er in verschillende fasen gewerkt. Bij een eerste fase (16/08/2017) werden geen sporen geregistreerd. Hierna werden de werken opgeschort om een talud aan te leggen. Bij het hervatten van de werken, waren de archeologen echter niet op de hoogte gebracht, Wanneer de archeologen ter plaatse waren was reeds een halve dag gegraven en was de bodem van de geplande uitgraving reeds bereikt. Kortom; was er geen archeologische begeleiding op het moment dat de cruciale lagen werden aangesneden. Waarschijnlijk is er belangrijke informatie betreffende de constructie van de onderkomens verloren gegaan. Er restte enkel nog een registratie van het profiel en het vlak zoals het bij aankomst werd aangetroffen. Die fragmentarische bodemsporen of constructie-elementen dragen weinig bij tot een interpretatie van de bouwwijze door het ontbreken van enige samenhang. 

Detectie van metaalvondsten gebeurde met een metaaldetector waarbij op metaalsoort gediscrimineerd kan worden. Het projectgebied werd gescand op metaalvondsten in zones die overeenkomen met de archeologische werkputten. Alle archeologische sporen werden een eerste maal gescand na het afgraven van de eerste 30 centimeter teelaarde. Nadien werd ook het archeologisch sporenvlak gescand aan het opgravingsvlak. Alle sporen werden bij het bewerken of leeghalen extra gescand op metaalvondsten. Gedetecteerde metaalvondsten werden steeds driedimensionaal ingemeten.

Auteurs: Eggermont, Shari; Galle, Marit; Verdegem, Simon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: VERDEGEM S. 2020: Een archeologische kijk op de kustverdediging in het Natuurpark Raversyde. Ruben Willaert, 117, Brugge.
Type: literatuur
Datum:


Relaties

Wordt opgevolgd door

Heeft als voorganger


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Duinenstraat (Oostende)
Tijdens de opgraving zijn 21 archeologisch relevante bodemsporen geregistreerd. Vondsten betreffen voornamelijk metalen fragmenten uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Troepenverblijf, Duinenstraat, Raversijde [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076431 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.