Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Zonder-Naamstraat 16

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1076417
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076417

Beschrijving

Naar aanleiding van een nieuwbouwproject gepland te Zonder-Naamstraat 16 Gent, werd een archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem uitgevoerd om het archeologisch potentieel van het plangebied te evalueren. Oorspronkelijk werden acht parallelle proefsleuven gepland op het onderzoeksterrein, eventueel uitgebreid met kijkvensters. Zo zou 10% van de totale oppervlakte worden onderzocht. Bij het uitvoeren van de prospectie bleek het sleuvenplan niet haalbaar omdat de verwachte ophogingslaag veel dikker was dan eerst voorspeld en omdat opkomend grondwater de sleuven onstabiel zou maken. Omwille van de veiligheid en relevantie werd de oorspronkelijke strategie aangepast en werd overgeschakeld op het aanleggen en documenteren van vijftien kleine proefputten van ca. 4 m op 2 m verspreid over het terrein. 

Auteurs: Geussens, Liesbeth
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Bronnen

Bron: VANOVERBEKE, R. en SWAELENS, C. 2018: Archeologische prospectie met ingreep in de bodem Gent, Zonder-Naamstraat 16, BAAC Vlaanderen Rapport 789, Gent.
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Zonder-Naamstraat 16 (Gent)
In het kader van een nieuwbouwproject werd een archeologisch prospectieonderzoek met ingreep in de bodem uitgevoerd in de Zonder-Naamstraat te Gent. Dit vooronderzoek bracht een negentiende-eeuwse antropogene ophogingslaag van 2-3 m dik aan het licht. Onder de ophogingslaag werden geen antropogene sporen aangetroffen, wat aanduidt dat er op dit terrein geen activiteiten werden uitgeoefend, vermoedelijk gelinkt aan het dynamische karakter van het toenmalige landschap dat onderhevig was aan overstromingen van de Leie.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Zonder-Naamstraat 16 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076417 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.