Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Windgat

verkennend archeologisch booronderzoek, landschappelijk booronderzoek
ID
1076208
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076208

Beschrijving

Het landschappelijk bodemonderzoek werd uitgevoerd met een Geoprobe boormachine waarbij PVC-liners in de grond getrild worden met behulp van statische drukkracht en slaghamer. Hierbij worden de grondmonsters op een continu wijze, doch licht geroerd, gevangen in liners van ongeveer 1.20 meter lengte met een diameter van 32 mm. Aangezien men een continu profiel bekomt waarbij zeer dunne lagen of lenzen kunnen onderscheiden worden, is dit type boringen zeer geschikt voor onderkenningboringen. Ongeconsolideerde en losse sedimentpakketten kunnen mogelijks gecompacteerd worden door de uitgeoefende druk.

Het bodemonderzoek werd onder droge, bewolkte omstandigheden uitgevoerd op 13 juli en 20 augustus 2021.

De resultaten van het landschappelijk booronderzoek wezen op een mogelijk potentieel voor de aanwezigheid van steentijd artefactensites ter hoogte van boorpunten BP1 en BP2. Om dit potentieel te kunnen evalueren werd overgegaan tot een verkennend archeologisch booronderzoek. Het doel van dit verkennend bodemonderzoek bestaat uit het detecteren van archeologische indicatoren binnen de vooropgestelde zone en bedreigde diepte. Door de grote beoogde diepte en de potentieel natte hoedanigheid van de bodem werd geopteerd om het verkennend booronderzoek machinaal uit te voeren met behulp van een Roto Sonic boormast, voorzien van een AquaLock sampler system. 

Auteurs: Van Goidsenhoven, Wouter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: GHYSELBRECHT E. 2022: Sint-Kruis-Winkel 20.632B (Gent, Oost-Vlaanderen), Sint-Michiels-Brugge.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Barkstraat, Mendonkdorp, Rapenburgstraat (Gent)
Naar aanleiding van de aanleg van een vernieuwd gescheiden rioleringsstelsel, het heraanleggen van de wegenis en het inplanten van nieuwe pompstations vond een archeologisch vooronderzoek plaats.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Windgat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076208 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.