Gebeurtenis

DHM VAT analyse Celtic Fields Kempens Plateau

laseraltimetrie
ID
1076192
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076192

Beschrijving

De eerste stap van dit onderzoek bestond erin om de aanwezige restanten van Celtic Fields op te sporen. Met behulp van LiDAR-data en de daarop toegepaste VAT-visualisatie (Visualisation for Archaeological Topography) werden de restanten van raatakkers geïdentificeerd en gekarteerd. Het bestuderen van het Kempens Plateau met behulp van de VAT-visualisatie leverde heel wat nieuwe complexen op die tot op heden onbekend waren en maakte duidelijk dat heel wat van de gekende complexen uitgebreider bleken te zijn dan werd aangenomen.

Auteurs: Meylemans, Erwin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: REYNAERT P.-J. 2022: Onder Limburgse heide: Onderzoek naar verspreiding, voorkomen en bewaring van Celtic Fields op het Kempens Plateau, masterproef KULeuven.
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Weg naar Zwartberg (Oudsbergen)
Celtic Field complex, zichtbaar via verwerking van het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Weg naar Zwartberg (Oudsbergen)
Het Celtic Field complex van Moorsberg is beschermd als archeologische site.

Bekijk gerelateerde waarnemingen

Overpelt (Pelt)


Overpelt (Pelt)
Complex van Celtic Field structuren onder bos. De structuren zijn zeer scherp afgelijnd en ook zichtbaar op het terrein in het noordelijk gedeelte, in het zuiden zijn de structuren sterk vervaagd.


Neerpelt (Pelt)
Sporen van zogenaamde ‘Celtic Fields’ werden rond het Kolisbos opgemerkt aan de hand van luchtfoto’s in de jaren 1980. Het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen reveleert dat een goed bewaard gedeelte van dit Celtic Field-complex zich eveneens in het Kolisbos bevindt.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: DHM VAT analyse Celtic Fields Kempens Plateau [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076192 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.