Gebeurtenis

Vooronderzoek Glabbeekstraat-Boomgaardenstraat-Terweidenstraat

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, verkennend archeologisch booronderzoek, landschappelijk bodemonderzoek
ID
1076175
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076175

Beschrijving

Op 10 en 11 maart 2022 werden er 63 landschappelijke boringen uitgevoerd binnen de contouren van de verschillende delen van het projectgebied. Per deelgebied wordt uiteengezet welke methodologie er werd gehanteerd. Hierbij dient erop gewezen te worden dat de geplande werken werden gewijzigd t.o.v. de situatie in het Programma van Maatregelen waarvan akte werd genomen. Deelgebied 6 werd niet meer opgenomen in de geplande werken waardoor dit deel werd uitgesloten van archeologische vooronderzoeken. Deel 9 wordt onderzocht in een 2de fase. De geplande werken in Delen 1, 3, 5, 7 en 8 werden drastisch verkleind in omvang waardoor de onderzoeksgebieden hier kleiner afgebakend konden worden. Bij Deel 2 en 3 werd het verkleinen van het onderzoeksgebied pas toegepast na het uitvoeren van de vooronderzoeken. Al deze aanpassingen hebben ervoor gezorgd dat er drastisch werd afgeweken van de vooropgestelde boorpunten.

Het archeologische booronderzoek werd uitgevoerd op 28 en 30 maart 2022. Tijdens de uitvoering van het verkennende archeologische booronderzoek werd niet afgeweken van de vooropgestelde methodiek. Hierbij dient erop gewezen te worden dat de geplande werken werden gewijzigd t.o.v. de situatie in het Programma van Maatregelen waarvan akte werd genomen. Deelgebied 6 werd niet meer opgenomen in de geplande werken waardoor dit deel werd uitgesloten van archeologische vooronderzoeken. Deel 9 wordt onderzocht in een 2 de fase. De geplande werken in Delen 1, 3, 5, 7 en 8 werden drastisch verkleind in omvang waardoor de onderzoeksgebieden hier kleiner afgebakend konden worden. Bij Deel 2 en 3 werd het verkleinen van het onderzoeksgebied pas toegepast na het uitvoeren van het landschappelijk bodemonderzoek. Bijgevolg werden er in Deel 3 nog verkennende archeologische boringen uitgevoerd buiten de eigenlijke geplande werken.

Het proefsleuvenonderzoek werd uitgevoerd op 4 tot 6 april 2022.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Terra Engineering & Consultancy (TEC)

Bronnen

Bron: DOUCET A. & DECRAMER W. 2022: Nota Uitgesteld vooronderzoek zonder en met ingreep in de bodem Zoutleeuw/Geetbets – Collector Oude Spoorweg Budingen en Glabbeek (20.101), Sint-Truiden.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Glabbeekstraat (Geetbets), Boomgaardstraat, Terweidenstraat (Zoutleeuw)
Naar aanleiding van riolerings- en wegeniswerkzaamheden (grachten graven en ruimen, bufferbekkens aanleggen en terrein gebruiken voor grondverbetering) vond een archeologisch vooronderzoek plaats.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Glabbeekstraat-Boomgaardenstraat-Terweidenstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076175 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.