Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Antwerpen Sint-Paulusstraat

natuurwetenschappelijk onderzoek, archeologische opgravingen
ID
1076013
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076013

Beschrijving

Baac Vlaanderen bvba voerde, in opdracht van Kerkfabriek Heilige Paulus, tussen januari 2018 en februari 2019, in verschillende fases een archeologische onderzoek uit op het plangebied gelegen aan de Sint-Paulustraat 29-31 en Dries 46-48. Het archeologische onderzoek kaderde binnen een bouwproject dat twaalf nieuwe woonentiteiten met ondergrondse parking omvat. Het plangebied met een oppervlakte van 575 m² werd bijna integraal aan een archeologisch onderzoek onderworpen.

Het archeologisch veldonderzoek op het site werd uitgevoerd in verschillende fases. Dit omdat er rekening gehouden diende te worden met het ritme van de civieltechnische werken; sloop, aanbrengen en verankeren palenwand, onderschoeiingen en uitgraven bouwput. Het onderzoek werd uiteindelijk uitgevoerd in 5 verschillende fases. Tijdens het veldwerk werd het terrein onderverdeeld in drie werkputten. Werkput 1 betrof de zone van de binnenplaats, werkput 2 de kelder onder Dries 46 en werkput 3 de zone ter hoogte van Dries 48. In totaal werd zo een zone van 503 m² opgegraven. In de drie werkputten werden telkens één of meerdere archeologische vlakken geregistreerd. De aanleg van de verschillende vlakken werd in de belangrijkste mate bepaald door de fasering van de civieltechnische werkzaamheden. Tijdens Fase 5, de uitgraving van het diepste vlak in werkput 1 en 3 ging het graven gepaard met verschillende technische problemen en beperkingen. Omwille van zeer zware regenval in de periode tussen fase 4 en fase 5 was de bodem van het onderzoeksterrein namelijk waterverzadigd geraakt. Tijdens deze fase van het onderzoek werd vooral getracht om het verlies aan informatie zoveel mogelijk te beperken.

Auteurs: Terryn, Ben
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: Terryn, B. 2021: Eindverslag Opgraving Antwerpen, Sint-Paulusstraat, Rapport 1763, Bassevelde.
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Dries 46-48, Sint-Paulusstraat 29-31 (Antwerpen)
De archeologische opgraving aan de Sint-Paulusstraat/Dries te Antwerpen heeft duidelijk kunnen aantonen dat het plangebied al vanaf de volle middeleeuwen in gebruik werd genomen door de bewoners van de stad. Na de schenking van het gebied omstreeks 1250 aan de orde der Dominicanen of Predikheren werd het terrein onderdeel van het kloostercomplex dat deze orde gedurende de late middeleeuwen uitbouwde op deze locatie. Het plangebied was gelegen aan de rand van het complex en kwam vermoedelijk pas vanaf het einde van de middeleeuwen intensief in gebruik. Een groot deel was in gebruik als tuin en de gebouwen aan Dries waren vermoedelijk in gebruik als dienstgebouwen of huizen van de lekenbroeders. De analyse van de macroresten uit de beerput die dateert uit de 16de - 17de eeuw, geeft ons een mooie inkijk in het voedingspatroon van de kloosterlingen gedurende deze periode en draagt bij aan de algemene kennis van de leefgewoonten en gebruiken in deze kloostergemeenschappen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Antwerpen Sint-Paulusstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076013 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.