Gebeurtenis

Opgraving Grote Markt

houtonderzoek, radiokoolstofdatering, metaaldetectie, controle van werken, archeologische opgravingen
ID
1075996
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075996

Beschrijving

De opgraving werd volledig uitgevoerd. Enkel de werfbegeleiding van een aantal werken die lokaal dieper zouden gaan dan het opgegraven archeologisch vlak binnen de zone van 746m² werden niet uitgevoerd, omdat de werken in februari 2022 nog altijd niet werden opgestart en niet duidelijk was of en wanneer dit nog zou gebeuren.

Er werd over de volledige oppervlakte één vlak worden aangelegd, enkel op de plaats waar de bodemingrepen dieper zouden verstoren, werd een tweede of een derde vlak aangelegd. Zo werd getracht een zo minimaal mogelijke impact te veroorzaken op de bodem en de stabiliteit van de Sint-Leonarduskerk. Tevens werden de aanwezige overblijfselen van de historische kelders van de woning aan de Grote Markt geregistreerd. Zoals verwacht werd op geen enkele locatie de natuurlijke bodem aangetroffen. Het volledige terrein kan dan ook niet als archeologievrij beschouwd worden en de dieperliggende sporen zullen in situ beschermd/bewaard blijven onder de huidige nieuwbouw.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARON bvba

Bronnen

Bron: DE WINTER N. & P. REYGEL 2022: Eindverslag Zoutleeuw, Grote Markt. Opgraving naar aanleiding van een renovatie en nieuwbouwproject ‘De Dry Croonen’, ARON rapport 870, Tongeren.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Grote Markt (Zoutleeuw)
Naar aanleiding van de renovatie en nieuwbouw van twee appartementsgebouwen vond een archeologische opgraving plaats.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Grote Markt [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075996 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.