Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Albertkanaal verhoging spoorbrug

metaaldetectie, verkennend archeologisch booronderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, landschappelijk booronderzoek
ID
1075669
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075669

Beschrijving

Naar aanleiding van de verhoging van de bruggen over het Albertkanaal en de heraanleg van taluds, vond binnen de projectzones een archeologisch vooronderzoek plaats bestaande uit een landschappelijk booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek. In 1 deelzone vond eveneens een verkennend archeologisch booronderzoek plaats. 

Wat betreft het landschappelijk booronderzoek dienden nog enkele zones onderzocht te worden. Hiervoor werden 10 boringen boringen uitgezet met een Edelmanbor van 7 cm diameter. Een van deze boringen kon niet uitgevoerd worden wegens te dichte begroeiing.

In een deelzone vond een verkennend archeologisch booronderzoek plaats als gevolg van eerder uitgevoerde landschappelijke boringen. Er werden zeven boringen geplaatst in een driehoeksgrid met een Edelmanboor van 15 cm doorsnede. Daarbij is de top van het in situ sediment onmiddellijk onder de bouwvoor bemonsterd (Bh, BC, C/Cr). De boorkernen zijn nat gezeefd op 2 mm maaswijdte

In vier van de vijf deelzones werd een advieszone aangeduid voor een proefsleuvenonderzoek. Er werden 12 proefsleuven van 1,8 m breed aangelegd en twee kijkvenster voor een totale oppervlakte van 1.154 m². De advieszones voor het proefsleuvenonderzoek omvatten 11.317 m², waardoor 10% onderzocht werd. Verspreid over de zones werden meerdere bodemprofielen aangelegd. 
Slechts in twee zones zijn archeologische sporen uit de nieuwe en nieuwste tijd waargenomen. Vondsten zijn niet ingezameld en er gebeurde geen staalname. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Bronnen

Bron: DE HERDT T. & OP DE BEECK S. 2022: Nota Herentals Albertkanaal Verhoging Spoorbrug. Deel 1: verslag van Resultaten, BAAC Vlaanderen Rapport 2098, Bassevelde.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Langegeer, Wolfstee (Herentals)
Naar aanleiding van de verhoging van de bruggen over het Albertkanaal en de heraanleg van taluds, vond binnen de projectzones een archeologisch vooronderzoek plaats bestaande uit een landschappelijk booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek. Dit leverde geen relevante archeologische sporen op.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Albertkanaal verhoging spoorbrug [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075669 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.