Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek - werfbegeleiding Zeeheldenplein

metaaldetectie, archeologische opgravingen
ID
1075537
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075537

Beschrijving

Ter hoogte van het Zeeheldenplein werd de uitgraving van een diepe sleuf voor een nieuw riooltracé archeologisch begeleid.

Het programma van maatregelen specifieerde drie werkputten. Deze zijn gelokaliseerd waar het nieuw rioolstelsel buiten gabarit van de bestaande riolering valt. De opgravingsvlakken zijn machinaal aangelegd met een rupskraan van 30 ton met gladde bak onder begeleiding van de veldwerkleider na verwijdering van het asfalt en de bovenkant van de steenslagbasis van de Albert I-Promenade en delen van de Van Iseghemlaan, Langestraat en Visserskaai én na uitbraak van een recent stormriool onder de Albert I-promenade noordelijk van de Hofstraat. Archeologische waarnemingsvlakken zijn aangelegd onder deze recente verstoringen. Hierbij werd laagsgewijs door de geroerde ondergrond gegraven en gezocht naar een archeologisch relevant waarnemingsniveau. Als relevant gold de onverstoorde bovenkant van de vestingwerken uit de 17de eeuw. In afwezigheid hiervan gold de bovenkant van holocene mariene sedimenten als referentieniveau.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv

Bronnen

Bron: DEMEY D. 2021: Bouwplaats Zeeheldenplein Oostende Archeologierapport: evaluatie van de resultaten van de werfbegeleiding – 2019I129, Brugge.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Zeeheldenplein (Oostende)
De werfbegeleiding naar aanleiding van de werkzaamheden voor een nieuw riooltracé leverde sporen op van het Renvoy Nouveau bolwerk en een gebouw voor de brug van de Secourspoorte van de Noordt.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek - werfbegeleiding Zeeheldenplein [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075537 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.