Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Duwijck II

zaden- en vruchtenonderzoek, palynologisch onderzoek, radiokoolstofdatering, archeologische opgravingen
ID
1075499
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075499

Beschrijving

In de periode tussen december 2010 en mei 2012 voerde GATE een noodopgraving uit op het toekomstig bedrijventerrein Duwijck II.

Voorafgaand onderzoek door middel van proefsleuven duidde al op de spreiding van het archeologische erfgoed over het gehele projectgebied. Een gebied van ca. 6 ha werd vervolgens geselecteerd voor een verder archeologisch vlakdekkend onderzoek. Gezien de aanleg van de wegkoffer van het bedrijventerrein van cruciaal belang was voor de verdere planning van de werken, werd besloten om het archeologisch vervolgonderzoek van dit gedeelte reeds vanaf december 2010 van start te laten gaan; deze opgravingen duurden tot maart 2011. In dit 1,8 ha (50 bij 370 m) groot gebied werden voornamelijk nederzettingssporen uit de ijzertijd verwacht. Daaropvolgend werd gedurende de periode van september 2011 tot mei 2012 het resterend gebied vlakdekkend opgegraven. Binnen deze zone werden vervolgens de relicten uit de ijzertijd, Romeinse periode, middeleeuwen en post-middeleeuwse periode verwacht.

Het voortgezette onderzoek naar de steentijdresten te Lier Duwijck II, door middel van proefputten en een kleinschalige opgraving, werd tussen 09 september en 23 november uitgevoerd. Dit aanvullend onderzoek past in een gefaseerd traject en werd voorafgegaan door een booronderzoek.

Voor de vlakdekkende opgraving werd het projectgebied in 8 zones ingedeeld die achtereenvolgens onderzocht werden. Bij de indeling werd rekening gehouden met de bestaande kavelstructuren, de terreingesteldheid en de strategische beslissingen gedurende het onderzoek.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: GHENT ARCHAEOLOGICAL TEAM bvba

Bronnen

Bron: CRYNS J., LALOO P. & NOENS G. (eds) 2014: Lier Duwijck 2 De geschiedenis van een bedrijventerrein. Eindrapport van de archeologische opgraving van een meerfasige occupatie van het gebied Duwijck 2, Gate-rapport 63, Bredene.
Type: literatuur
Datum:


Relaties


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Kelderveld, Klaplaar (Lier)
Archeologische site met sporen uit de ijzertijd, Romeinse tijd, volle middeleeuwen, late middeleeuwen/nieuwe tijd en de Eerste Wereldoorlog.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Duwijck II [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075499 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.