Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Witte Hoeve

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1075422
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075422

Beschrijving

In 2014 werd er door de archeologen van de intergemeentelijke dienst van het Brugse Ommeland Raakvlak een vooronderzoek uitgevoerd door middel van proefsleuven. Op basis van de resultaten werd een vervolgonderzoek aanbevolen. In totaal werden drie proefsleuven aangelegd die sporen bevatten van de geschiedenis van de hoeve van de late middeleeuwen tot recentere perioden. Omwille van de wetenschappelijke waarde van de aangetroffen structuren werd een archeologisch vervolgonderzoek door middel van een vlakdekkende opgraving noodzakelijk geacht.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV

Bronnen

Bron: BELDE G., COENAERTS J. & PYPE P. 2018: Een post-middeleeuwse boerderij in de polders en aanwijzingen voor militaire aanwezigheid rond 1600? Archeologisch onderzoek op de site van de Witte Hoeve te Knokke, (West-Vlaanderen), ABO Archeologische Rapporten 531.
Type: literatuur
Datum:

Bron: ROELENS S., Lambrecht, G. 2014: Knokke Archeologisch vooronderzoek Witte Hoeve. Conceptrapport archeologisch vooronderzoek Graaf Jansdijk 536, Knokke-Heist. Raakvlak, Intergemeentelijke Dienst Archeologie Brugge & Ommeland.
Type: literatuur
Datum:


Relaties

Wordt opgevolgd door

Archeologisch onderzoek Witte Hoeve

Graaf Jansdijk 536 (Knokke-Heist)

Is gerelateerd aan

Kaartstudie Knokke-Heist

Knokke-Heist (West-Vlaanderen)


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Graaf Jansdijk 536 (Knokke-Heist)
De oorsprong van de Witte Hoeve gaat vermoedelijk terug tot de laatste decennia van de 13de eeuw, vlak na de indijking van de Vagevierspolder. De hoeve is te beschouwen als een vooruitgeschoven schapenhoeve/ontginningshoeve, gelegen op de rand (de dijk) van de polder en de schorren.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Witte Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075422 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.