Gebeurtenis

Proefputten kerktoren Wilmarsdonk

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1075376
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075376

Beschrijving

Op het terrein werden vier proefsleuven voorzien. Twee proefsleuven zijn ter hoogte van de geplande keermuur aangelegd. Eén daarvan wordt aangelegd langs de noordelijke zijbeuk die uitgebreid is na 1887 en één proefsleuf werd aangelegd in het verlengde van de muur van de zijbeuk uit 1887.
Binnen het schip werd een proefsleuf aangelegd om te peilen naar de aanwezigheid en de diepte van de oorspronkelijke vloer en om na te gaan of er een dorpel bewaard is ter hoogte van de aansluiting tussen het schip en de toren. Tot slot werd ook nog een proefsleuf aangelegd ter hoogte  van de westelijke toegang tot de toren, om na te gaan of de oorspronkelijke dorpel hier nog aanwezig is en wat de bewaringstoestand ervan is. Het was de bedoeling om enkel te graven tot op het oorspronkelijke maaiveldniveau (buiten de kerk) of het jongste bewaarde vloerniveau (binnen de kerk).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: All-Archeo bv

Bronnen

Bron: Reyns N. 2021: Eindverslag Antwerpen - Wilmarsdonk, Bornem.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Wilmarsstraat (Antwerpen)
In functie van de geplande werken werden voorafgaand vier proefputten aangelegd om de bewaringstoestand van de toren en de omliggende zone, alsook de bewaringstoestand van het oorspronkelijke maaiveld te evalueren. Uit het uitgevoerde onderzoek blijkt dat aan de oostelijke toegang van de toren nog een dorpel bewaard gebleven is. Verder kon aan de hand van het onderzoek het niveau van het oorspronkelijke maaiveld gereconstrueerd worden.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Proefputten kerktoren Wilmarsdonk [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075376 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.