Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Kaaskerkestraat

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1075287
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075287

Beschrijving

Tussen 19 en 29 oktober 2015 vond te Diksmuide langsheen de N35, de IJzerdijk en de spoorwegverbinding een preventief archeologisch vooronderzoek d.m.v. proefsleuven plaats. Het betreft een 5,5 ha groot terrein waar de West-Vlaamse Intercommunale de aanleg van een industrieterrein plande.

Een klassieke archeologische prospectie, bestaande uit een regelmatig patroon van proefsleuven, is niet direct van toepassing voor de detectie van oorlogssporen. Hierom wordt deze prospectie getrapt opgevat: eerst een grondige inventarisatie van luchtfoto’s en loopgravenkaarten (Dr. Birger Stichelbaut), nadien een gerichte veldtoets die als doel heeft om de geïnventariseerde sporen te verifiëren op gaafheid en om zicht te krijgen op lacunes. Op dat moment werden ook standaard proefsleuven getrokken om eventueel niet gekarteerde sporen aan te treffen alsook oudere archeologische sporen. Alles samen vormt dit een overkoepelende waardering.
Het proefsleuvenonderzoek werd, zoals voorgeschreven, uitgevoerd door middel van parallelle, continue sleuven met een tussenafstand van 15 m as op as.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: GHENT ARCHAEOLOGICAL TEAM bvba

Bronnen

Bron: DECONYNCK J. e.a. 2015: Diksmuide Ijzer-Noord Rapportage van het archeologisch proefsleuvenonderzoek 19 - 29 oktober 2015, GATE-rapport 96, Bredene.
Type: literatuur
Datum:


Relaties

Wordt opgevolgd door

Opgraving Kaaskerkestraat

Kaaskerkestraat (Diksmuide)


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Kaaskerkestraat (Diksmuide)
De opgraving leverde sporen op uit de volle middeleeuwen, de late middeleeuwen, de nieuwe tijd en uit de Eerste Wereldoorlog.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Kaaskerkestraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075287 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.