Gebeurtenis

Archeologische opgraving Bedrijventerrein Noordoost

houtonderzoek, dendrochronologisch onderzoek, zaden- en vruchtenonderzoek, palynologisch onderzoek, radiokoolstofdatering, archeozoölogisch onderzoek, archeologische opgravingen
ID
1075221
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075221

Beschrijving

Tijdens het onderzoek zijn in totaal 76 opgravingsputten met een totale oppervlakte van 8,3 ha onderzocht. De aanleiding voor het archeologisch onderzoek is de aanleg van een bedrijventerrein ten noordoosten van de bebouwde kom van Beveren. Dit gebied is in totaal circa 50 ha groot.

Het onderzoek is het vervolg op een proefsleuvenonderzoek dat in 2014 door GATE Archaeology is uitgevoerd.
Hierbij zijn achttien vindplaatsen vastgesteld met sporen uit de metaaltijden, Romeinse tijd, volle middeleeuwen, late middeleeuwen en nieuwe tijd. Drie van deze vindplaatsen zijn geselecteerd vanwege het aanwezige potentieel voor paleo-ecologisch onderzoek. Hierin waren verlande voorlopers van de huidige Krommebeek aanwezig. De achttien vindplaatsen zijn bij de onderhavige opgraving verder onderzocht.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Nederland bv

Bronnen

Bron: MOSTERT M. & R. BAKX 2019: Langs de Krommebeek Bewoningsdynamiek van de prehistorie tot en met de nieuwe tijd in Beveren Noord (gemeente Roeselare), BAAC rapport A-15.0049, ‘s-Hertogenbosch
Type: literatuur
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger

Archeologisch vooronderzoek Bedrijventerrein Noord-Oost

Beversesteenweg, Heirweg, R32, Vloedstraat (Roeselare)


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Beversesteenweg 575 (Roeselare)
Op het moment van het onderzoek was de hoeve aan de Beversesteenweg 575 nog bewoond, dus kon slechts op een beperkte zone sleuven aangelegd worden.


Beversesteenweg (Roeselare)
In deze vindplaats is 0,18 ha opgegraven, waar in totaal 35 sporen zijn gedocumenteerd. De sporen bestaan voornamelijk uit greppels, maar er zijn ook een houtskoolmeiler en enkele (paal)kuilen aangetroffen.


Krommebeekpark (Roeselare)
In deze vindplaats is 1,97 ha opgegraven, waarin in totaal 553 sporen zijn gedocumenteerd. Een deel van de sporen bestaat uit greppels uit de late middeleeuwen – nieuwe tijd, maar het grootste deel van de sporen dateert in de volle middeleeuwen. Verder zijn er enkele sporen uit de Eerste Wereldoorlog aangetroffen en twee houtskoolmeilers met een Romeinse datering.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgraving Bedrijventerrein Noordoost [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075221 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.