Gebeurtenis

Archeologische werfbegeleiding Falconrui 51

archeologische opgravingen
ID
1075085
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075085

Beschrijving

Naar aanleiding van geplande werken met een eerder beperkte bodemingreep werd vanwege een hoog archeologisch potentieel een archeologische begeleiding van de werken uitgevoerd.

De graafwerken in de kapel werden uitgevoerd met een lichte minigraver met rubberen rupsen i.p.v. manueel. Nadien werd het vlak wel manueel opgeschaafd. Verder bleek het ook niet mogelijk om profielkolommen aan te leggen op de binnentuin, vermits dit een risico vormde voor de stabiliteit
van de gevels van de huisjes. Waar er voor de geplande werken diepgaander werd verstoord (t.h.v. de regenwaterputten) werden de putwanden opgeschoond en kon een profiel tot een diepte van 2,20 m worden geregistreerd. Nergens werd een volledig bodemprofiel tot aan de natuurlijke ondergrond bekomen. De voorwaarden voor behoud in situ uit de archeologienota werden gevolgd.

Er werden slechts weinig vondsten ingezameld tijdens het onderzoek. Er werden geen stalen voor natuurwetenschappelijk onderzoek genomen, aangezien er geen contexten werden aangesneden die dat noodzakelijk maken.

De sporen waren goed bewaard. Door de beperkte opgravingsdiepte konden vele echte niet volledig onderzocht worden, waardoor hun functie niet altijd even duidelijk is.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Studiebureau Archeologie Tienen

Bronnen

Bron: VAN ROY J. 2021: Eindverslag: De archeologische begeleiding van de werken aan het Godshuis Van der Biest te Antwerpen (Falconrui 51), Archeo-rapport 522, Tienen.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Falconrui 51 (Antwerpen)
Naar aanleiding van geplande werken met een eerder beperkte bodemingreep werd vanwege een hoog archeologisch potentieel een archeologische begeleiding van de werken uitgevoerd.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische werfbegeleiding Falconrui 51 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1075085 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.