Gebeurtenis

Opgraving Twaalfgemetenbos

metaaldetectie, opgravingen vanuit wetenschappelijke vraagstelling, fysisch-antropologisch onderzoek
ID
1074727
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074727

Beschrijving

Deze toevalsvondst werd niet gemeld via de toevalsvondstapplicatie van het Agentschap Onroerend Erfgoed, maar telefonisch gemeld in november 2016. Omwille van de te natte terreincondities en de bijna ontoegankelijkheid van de boszone werd tussen het Agentschap Onroerend Erfgoed en de politie afgesproken om te wachten met de opgraving. Uiteindelijk werd besloten dit onderzoek uit te voeren als een opgraving vanuit wetenschappelijke vraagstelling, als uitvoering van een afspraak tussen het Agentschap, de politie en de Inspectie RWO.

De menselijke resten werden onderzocht door fysisch antropoloog Liesbeth Massagé. De studie van het vondstenensemble is een verderzetting van de registratie en identificatie opgemaakt voor de oplevering van het materiaal aan de Dienst Oorlogsgraven van het Belgisch leger, die zorgt voor een verdere overdracht aan de natiestaat.

Auteurs: Vanhoutte, Sofie; Verdegem, Simon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: VERDEGEM S., VANHOUTTE S., BRACKE M., HEYVAERT B. & MASSAGÉ L. 2021: Vermist in de Ieperboog. Toevalsvondst in het Twaalfgemetenbos te Ieper (W.-VL.) Eindverslag van een toevalsvondstopgraving vanuit wetenschappelijke vraagstelling volgend uit een toevalsvondst, Onderzoeksrapport nr. 206, Brussel.
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Wervikstraat (Ieper)
Archeologische opgraving naar aanleiding van een toevalsvondst.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Twaalfgemetenbos [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074727 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.