Gebeurtenis

Kumtich - Groeneshof

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1074678
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074678

Beschrijving

Van 22 juli tot en met 6 augustus 2008 werd een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd op de verkaveling Groeneshof te Kumtich, stad Tienen, provincie Vlaams-Brabant. Het onderzoek vond plaats naar aanleiding van het BPA “nr. 4 wijk Groeneshof”, dat in de aanleg voorziet van wegen en 54 kavels met nieuwbouwwoningen.

Het doel van het proefsleuvenonderzoek was om de begrenzing van de te onderzoeken archeologische sites te bepalen om op basis hiervan de op te graven zones af te bakenen.

Het gaat om een reeks parallelle proefsleuven, gelijkmatig verspreid over het volledige plangebied. Rond de 3 zones met ijzertijdsporen teruggevonden door Portiva werden bredere kijkvensters aangelegd. De sleuven zijn zo gelegen dat ze zich op minstens 1 m afstand van de voorziene huizenblokken bevonden. Bijgevolg vielen ze grotendeels samen met de perceelsgrenzen binnen de verkaveling. De te onderzoeken oppervlakte bedroeg ca. 10% van het totale projectgebied.

In overeenstemming met het plan van eisen zijn zes werkputten geheel of gedeeltelijk verbreed tot een kijkvenster. Het gaat driemaal om een kijkvenster langs weerszijden van de reeds onderzochte wegkoffer, namelijk in de 3 zones die bij het onderzoek van Portiva reeds ijzertijdsporen hadden opgeleverd. De tussenliggende zones van de wegkoffer zijn, zoals gevraagd in het plan van eisen, opnieuw onderzocht.

Auteurs: Vervoort, Thomas
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Condor Archaeological Research bvba

Bronnen

Bron: DEVILLE T., HOUBRECHTS S. & VAN DE VONDER I. 2008: Groeneshof Kumtich (gem.Tienen). Archeologisch vooronderzoek door middel van proefsleuven, Condor Rapporten 5
Type: literatuur
Datum:
Toelichting: C.K.:Deville:2008ab


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Kumtich (Tienen)
Zoals verwacht werden hoofdzakelijk ijzertijdsporen aangetroffen. Naast de ijzertijdsporen werd een greppel met karrensporen aangetroffen uit de midden-Romeinse tijd, waarmee de vooropgestelde Romeinse oorsprong van het “Medekensveld” wordt bevestigd. Daarnaast werden ook nog enkele recente sporen teruggevonden.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kumtich - Groeneshof [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074678 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.