Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Hofkwartier 18

controle van werken, metaaldetectie, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, landschappelijk booronderzoek
ID
1074401
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074401

Beschrijving

Naar aanleiding van afbraak- en nieuwbouwwerken binnen een vastgestelde archeologische zone, werd binnen het projectgebied een archeologisch vooronderzoek bestaande uit landschappelijke boringen en een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. 

Tijdens het landschappelijk booronderzoek werden 3 boringen gezet met een Edelmanboor van 7 cm. Nergens werd het oorspronkelijk bodemoppervlak aangetroffen. Alle boringen toonden een opeenvolging van ophogingslagen en/of geroerde pakketten maar enkel in de meest oostelijke boring is de C-horizont aangeboord op een diepte van 90cm onder het maaiveld. In de westelijk gelegen boringen is binnen 145 cm diepte geen moederbodem aangeboord. 

De sloopwerken van het huidige gebouw tot op kelderniveau werden begeleid door een archeoloog.

Tijdens het proefsleuvenonderzoek is gewerkt met twee werkputten van 2m breed vanwege de aanwezigheid van een mazouttank. Vanwege de beperkte ruimte zijn geen bijkomende kijkvensters aangelegd. In totaal werd 60,1 m² door middel van proefsleuven open gelegd. Dit maakt zowaar 17,2 %
uit van de totale oppervlakte (350 m²). Als daar nog de kelder van afgetrokken wordt, die aangetroffen werd tijdens de begeleiding (35 m²), dan resulteert het proefsleuvenonderzoek op een dekking van 19%.

Bij de aanleg van het vlak werd een metaaldetector ingezet, er werd geen positief signaal ontvangen tijdens het onderzoek. 

Verspreid over het plangebied is één profielkolom aangelegd. Later tijdens het couperen is er het profiel ter hoogte van de coupe op de sporen S205 en S206 aangelegd.

Een selectie van sporen binnen de proefsleuven zijn gecoupeerd, gefotografeerd, ingetekend op schaal 1/20 en beschreven. In totaal zijn er acht sporen gecoupeerd wat ongeveer 38 % uit maakt van het totale sporenspectrum. Er zijn tijdens het onderzoek vijf vondstnummers uitgedeeld, zowel tijdens de aanleg van het vlak als tijdens het couperen van de sporen. Er gebeurde geen staalname.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Condor Archaeological Research bvba

Bronnen

Bron: DEVILLEN T. & HOUBRECHTS S. 2021: Hofkwartier 18 te Herentals. Landschappelijk booronderzoek en proefsleuvenonderzoek, Condor Rapporten 676, Hasselt.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Hofkwartier 18 (Herentals)
Naar aanleiding van afbraak- en nieuwbouwwerken binnen een vastgestelde archeologische zone, werd binnen het projectgebied een archeologisch vooronderzoek bestaande uit landschappelijke boringen en een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. Dit leverde geen relevante archeologische resultaten op.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Hofkwartier 18 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074401 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.