Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Eeuwfeeststraat

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, landschappelijk booronderzoek
ID
1074103
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074103

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor riolerings- en aanverwante infrastructuurwerken, werd binnen het projectgebied een archeologisch vooronderzoek bestaande uit een landschappelijk booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. De 23 boringen verspreid over het terrein, voorzien voor het sloopopvolgingsplan werden eveneens gebruikt voor het landschappelijk booronderzoek. Omdat de voorziene boringen t.h.v. het geplande bufferbekken echter slechts tot 30 cm-mv zouden uitgevoerd worden, werd er voor gekozen om in deze zone vier extra boringen te plaatsen i.f.v. het archeologisch vooronderzoek. De boringen zijn gezet met een Edelmanboor met diameter 7 cm en waar nodig werd een kernboor gebruikt voor het doorboren van de verharding waarna de boring manueel kon verdergezet worden. In functie van het landschappelijk bodemonderzoek werden in totaal 19 boringen geregistreerd. Enkel ter hoogte van het geplande bufferbekken bleken de antropogene verstoringen minder diepgaand zodat in deze zone proefsleuvenonderzoek uitgevoerd werd. Tijdens dit onderzoek werden drie werkputten aangelegd die werden uitgebreid met één kijkvenster. In totaal werd zo een oppervlakte van 151,34 m² onderzocht. Wanneer de dekkingsgraad berekend wordt ten opzichte van de oppervlakte van het te onderzoeken gebied voor het bufferbekken, komt dit neer op zo’n 10,1 %. Verspreid over de werkputten werden 3 bodemprofielen geregistreerd. Er zijn 3 sporen en 2 vondsten geregistreerd. Er zijn geen stalen genomen. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV

Bronnen

Bron: LAMBERTS M. & HOLSTEIN C. 2021: Archeologische evaluatie van het bodemarchief a.d.h.v. landschappelijke boringen en proefsleuven t.h.v. Eeuwfeeststraat te Puurs-Sint-Amands, ABO archeologische rapporten 1586, Aartselaar.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Eeuwfeeststraat (Puurs-Sint-Amands)
Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor riolerings- en aanverwante infrastructuurwerken, werd binnen het projectgebied een archeologisch vooronderzoek bestaande uit een landschappelijk booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. Beide onderzoeksfasen leverden geen relevante archeologische sporen op.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Eeuwfeeststraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074103 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.