Gebeurtenis

Houtonderzoek Nijverheidslaan II

radiokoolstofdatering, anthracologisch onderzoek
ID
1074090
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074090

Beschrijving

Naar aanleiding van het vinden van twee houtskoolmeilers tijdens het proefsleuvenonderzoek ter hoogte van het bedrijventerrein in Oudsbergen, is er geopteerd om houtskoolmeiler verder uit te werken. 

Voor de verdere verwerking van de houtskoolmeiler werden twee bulkstalen van 10 l uit de houtskoollaag onderzocht. De bulkstalen werden nat gezeefd op een maximale maaswijdte van 1mm. Hierbij werden uit één bulkstaal minimaal 100 houtskoolfragmenten geselecteerd voor antracologisch onderzoek. De houtskool uit het andere bulkstaal kon gebruikt worden voor de C14- datering. De kuil wordt absoluut gedateerd door middel van C14-datering. Er wordt gewerkt met een staal van een houtsoort met een korte maximale levensduur om oud-hout effect minimaal te houden. De waardering, analyse en datering werden uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK-IRPA).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: J. Verrijckt bvba

Bronnen

Bron: PEPERMANS J. & VERRIJCKT J. 2020: Analyse van een houtskoolmeiler uit de late ijzertijd – vroeg-Romeinse periode: Oudsbergen, Bedrijventerrein Verslag van Resultaten. J. Verrijckt Archeologische Rapporten 0622.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Nijverheidslaan (Oudsbergen)
Archeologisch vooronderzoek Nijverheidslaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Houtonderzoek Nijverheidslaan II [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074090 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.