Gebeurtenis

Vooronderzoek Grote Herreweg

archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1074019
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074019

Beschrijving

Het terrein werd geëvalueerd door middel van 18 proefsleuven met een NW-ZO oriëntatie. Sleuven 7 en 10 tot 20 werden in het noordwesten 4m ingekort door de aanwezigheid van een gasleiding. Sleuven 7 en 15 werden onderbroken door de aanwezigheid van een hedendaagse gracht. Om de aangetroffen sporen beter te begrijpen werden 3 tussensleuven en 4 kijkvensters aangelegd. In totaal bedraagt dit 3102m² geplande sleuven, 138m² tussensleuven en 301m² kijkvensters. Zodanig werd 13% van het projectgebied archeologisch onderzocht.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv

Bronnen

Bron: GHYSELBRECHT E. 2020: Grote Herreweg (Kluisbergen, Provincie). archeologienota bureauonderzoek (fase 0) - landschappelijk bodemonderzoek (fase 1), Sint-Michiels-Brugge.
Type: archeologienota (archeologieportaal)
Datum:

Bron: POLFLIET B. & VANBRABANT E. 2020: Grote Herreweg (Kluisbergen, Oost-Vlaanderen). Nota vooronderzoek met ingreep in de bodem (fase 1): deel 1: resultaten van het vooronderzoek met ingreep in de bodem (proefsleuven), Sint-Michiels-Brugge.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Grote Herreweg 187-198 (Kluisbergen)
In het kader van een te ontwikkelen verkaveling met bijhorende wegen werd in eerste instantie een landschappelijk boor- en proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. Door de positieve resultaten hiervan werd vervolgens een vlakdekkende opgraving uitgevoerd op een gedeelte van het terrein. Over het ganse onderzoeksgebied werd een colluviumpakket aangetroffen dat vermoedelijk tot stand kwam in de Romeinse periode. Verder werden een beperkt aantal sporen uit de Romeinse periode aangesneden, waaronder twee brandrestengraven. Op het terrein werden ook enkele grachten en greppels vastgesteld die algemeen in de late middeleeuwen te dateren zijn.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Grote Herreweg [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074019 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.