Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Hullebrug

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem, landschappelijk booronderzoek
ID
1073988
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073988

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor het uitgraven van een eutrofe plas, is binnen het plangebied een archeologische vooronderzoek uitgevoerd. Dit bestond uit een landschappelijk booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek. Tijdens het landschappelijk booronderzoek werden 12 boringen geplaatst met een Edelmanboor van 7cm diameter tot een diepte van 3,30m. Er zijn geen stalen genomen en er werden geen vondsten geregistreerd. Het daarop volgende proefsleuvenonderzoek bestond uit zes parallelle proefsleuven van 2 m breed, één kijkvenster en één dwarssleuf voor een totale oppervlakte van ca. 1.811,50 m². De totale advieszone voor proefsleuvenonderzoek omvat 14.067 m², waardoor 12,90 % onderzocht werd. Tijdens dit onderzoek werden meerdere bodemprofielen geregistreerd, meer bepaald zes referentieprofielen en zes standaardprofielen. Er werd één archeologisch vlak aangelegd, onmiddellijk onder de bouwvoor. Bij de aanleg van de eerste proefsleuf werd in eerste instantie ter controle laagsgewijs nog dieper afgegraven, tot op de 2Cr-horizont. Echter, op deze diepte was zuiver sprake van alluviale afzettingen met een afwezigheid
van enig stabiel niveau. Aangezien hier geen archeologische sporen meer verwacht konden worden werd vervolgens op een hoger niveau aangelegd, direct onder de bouwvoor. Dit niveau bevond zich tussen + 4,76 m TAW en + 5,52m TAW (tussen ca 30 en 60 cm onder maaiveldniveau). Er zijn geen bodemstalen genomen. 

 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Bronnen

Bron: PAWELCZAK P. & HERMANS M. 2021: Nota Itegem, Hullebrug. Deel 1: verslag van de resultaten, BAAC VLaanderen Rapport nr. 1828, Bassevelde.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Bevelsesteenweg (Heist-op-den-Berg)
Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor het uitgraven van een eutrofe plas, is binnen het plangebied een archeologische vooronderzoek uitgevoerd. Dit bestond uit een landschappelijk booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek. Er zijn geen archeologische sporen waargenomen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Hullebrug [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073988 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.