Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Industrieterrein Oost, fase 3 deelgebied 1

metaaldetectie, geofysisch onderzoek, landschappelijk booronderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, archeologische veldkartering
ID
1073982
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073982

Beschrijving

Het geofysisch onderzoek werd tussen 17 en 20 februari 2020 uitgevoerd. Het geofysisch onderzoek gaf aan dat een groot deel van het onderzoeksgebied ‘leeg’ was en dat de archeologische verwachting tot ‘laag’ bijgesteld kon worden. Wel werd ook hieruit besloten dat dit deelgebied langs het zuidoosten grenst aan een archeologische site, die in de Gallo-Romeinse periode te plaatsen is.

Het landschappelijk bodemonderzoek werd uitgevoerd op 5 januari 2021. Uit het landschappelijk bodemonderzoek bleek dat over quasi het volledige onderzoeksgebied een colluviale leembodem aanwezig is. Verder bleek de bodem in een groot deel van het terrein te fel geërodeerd, zodat eventueel aanwezige ondiepe archeologische sporen niet meer bewaard zullen zijn.

Het proefsleuvenonderzoek werd uitgevoerd tussen 22 februari en 1 maart 2021.

De veldkartering met metaaldetectie werd uitgevoerd op 18 maart 2020. Uit de veldkartering bleek dat er bij het merendeel van de zones geen sprake is van opvallende vondstconcentraties binnen het onderzoeksgebied. Uitzondering hierop waren twee zones, waar zeer veel fragmenten van Romeinse dakpannen en tegulae werden geregistreerd.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARON bvba

Bronnen

Bron: VANAENRODE Willem 2021: Nota Tongeren, Uitbreiding van het bedrijventerrein Tongeren-Oost, fase 3, deelgebied 2: zone 2. Deel 1: Verslag van Resultaten. ARON bvba, Rapport 997, Tongeren
Type: archeologienota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Michielenweg (Tongeren)
Archeologisch vooronderzoek


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Industrieterrein Oost, fase 3 deelgebied 1 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073982 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.